събота, 21 февруари 2015 г.

Краби - усещане за Рай | Travel

За Краби казват, че е най-красивата провинция в Тайланд. Още щом стъпите там, ще почувствате, че сте попаднали в Рая – изумрудено синя вода, красиви плажове, приказни заливи и варовикови скали, покрити със зеленина, които сякаш изникват от водата. Краби е дом на няколко национални парка и над 130 острова, които очакват да бъдат открити.


В Краби може да правите много неща – от гмуркане, риболов и скално катерене до мързеливо излежаване на плажа и СПА процедури. Но има няколко приключения, които горещо ви препоръчваме.


1. Обиколете залива и близките острови с лодка. За тези, които обичат да започват деня си по-късно, предлагаме „Разходката до 7 острова”, която стартира в 13.30 ч., включва плуване с шнорхел и сред планктон, вечеря на фона на вълшебен залез и огнено шоу, изпълнено от водачите на лодките.

Може да изберете и разходка със скоростна лодка до прелестните острови Ko Phi Phi, където е сниман филмът "Плажът". Въпреки, че мястото е доста комерсиално, то все пак си остава от задължителните атракции в Краби.




2. Насладете се на тайландските масажи. Навсякъде в град Краби ще откриете малки и непретенциозни студия, които предлагат широка гама от масажи на изненадващо добри цени (между 15 и 40 лева). Друг вариант са СПА центровете в хотелите, където цените са малко по-високи, но условията са по-приятни за вкуса на европееца. 



Докато класическият тайландски масаж е малко странен за западния вкус (прави се на сухо), то масажът на крака е нещо, което ще помните цял живот, само срещу 300 бата (около 15 лева).


3. Изберете за вечеря ресторант с местна кухня и традиционни танци. Можете да го направите в Golden Beach Resort. Няма по-хубав фон за типична тайландска вечеря от местната музика и причудливите танци.


4. Обезателно се качете на маршрутка. Първоначално видът на отворените и паянтови камиончета с дървени пейки е малко стряскащ, но емоцията е голяма! Друг популярен начин за придвижване са скутерите, стига да се осмелите да се впуснете в обратното движение :)





5. Яжте тайландско! Местната храна е много вкусна и популярна по цял свят. Важно е да знаете, че почти всичко е пикантно и люто, и въпреки уговорките може да останете изненадани от силата на подправките. Оризът, който присъства винаги на масата в Тайланд, както и местната бира Singha, определено помага за потушаване на огъня. Нашите фаворити са оризови нудли пад тай (pad thai) с морски дарове и ориз, запечен в ананас (опитайте този в ресторанта на Aonang Villa Resort).














6. Изпратете слънцето на плажа. В Краби ще се насладите на едни от най-красивите залези, които завинаги ще останат в сърцето ви. 



В Тайланд слънцето залязва сравнително рано – към 18.00 ч., затова планирайте времето си така, че по това време да сте на плажа с апарат в ръка или просто с широко отворени очи и душа.




Полезна информация за Краби:
  • Валута: Тайландската валута се нарича бат (пише се В, Bt или Bht). 
  • Часова зонаТайланд е разположен е Индокитайската часова зона, което прави 7 часа напред от Гринуичкото време и с 5 часа разлика от българското.
  • Климат: тропичен с висока влажност. Активният туристически сезон съвпада с европейската зима - от средата на октомври до края на февруари.
  • Езици, които говорят местните: таи, английски.

  • Трансфер летище-център: пътят от летището до центъра на град Краби е около 30 мин. За тези, които нямат организиран транспорт от хотела си, има минибусчета, които отвеждат туристите до желаното място срещу 700-1500B
  • Екскурзии е най-добре да избирате на място – има безкрайно много местни туристически агенти, които с радост ще ви предложат най-различни варианти и са склонни на преговори и отстъпки. А за избора на хотели и съвети за вълнуващи преживявания, попитайте момичетата от nvision travel, с които опознахме Краби на място. 




Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography & ФОТО дюкян I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар