неделя, 18 януари 2015 г.

God Is A DJ | Inspiration

Независимо каква музика слушаш, рано или късно, животът те отвежда на техно парти. Попадаш в една различна и необичайна атмосфера на хипнотични светлинни ефекти, дълги сетове и извънземен ритъм, който отеква в цялото ти тяло и го настройва на една вълна с хората около теб. И постепенно си даваш сметка, че вълната има своя център и е умело управлявана от един човек. Прав зад пулта, огрян от светлините на прожектори и екрани, някак нереален и харизматичен – диджеят!   

За магията на електронната музика и магнетизма на диджейския пулт си говорим с Александър Стоянов. Сашо е един от 16-те, които феновете избраха сред 120 български диджеи, участвали в конкурса за резидент диджей на клуб Ялта за 2014 г. А емоцията, с която говори за електронната музика и диджейството, е повече от завладяваща!

  • Как и кога се запали по диджейството и електронната музика?
Преди около 10 години започнах да слушам електронна музика, а малко по-късно вече исках да разбера какво е да си от другата страна на пулта, като това чувство стана още по-силно в последните 4-5 години.


  • Помниш ли първия път, когато застана зад пулта? Как се чувстваше?
Първия път, когато застанах зад истински пулт, беше на 30 ноември 2013 г. в клуб Ялта, когато взех участие в конкурса за нови резиденти на клуба. Чувството е трудно да се опише, но ако трябва да кажа как се чувствах, ще кажа, че докато пусках не бях на тази планета.


  • Кое прави диджейството интересно за теб?
Възможността да забавляваш хората с различна музика и да ги отведеш за няколко часа или за цяла нощ на друго, по-хубаво място. Винаги съм се възхищавал на хората, които разказват истории със сетовете си.

  • Как обикновено се подготвяш за участие?
В търсене и слушане на нова музика.

  • Вече има толково огромно разнообразие от музика, как подбираш музиката, с която да изразиш себе си?
За мен е важно в дадено парче да има нещо красиво, може да е мелодия, вокал или просто да има готин груув, нещо което да те накара да танцуваш и да се радваш на парчето.


  • Обичаш ли да експериментираш?
Като цяло винаги подхождам доста освободено и разчупено, когато говорим за музиката, но ако експериментите включват dubstep или drum & bass, бих казал по-скоро не :)


  • Възприемаш ли диджейството като изкуство?
Мисля, че е изкуство да дадеш на хората едно музикално пътешествие, повод да танцуват, да се усмихват, да изкарат една прекрасна нощ под звуците на любимата музика, да мечтаят и да не искат никога музиката да спира.

  • При толкова много музика и миксове, вече е трудно да разпознаеш оригинала от ремикса. Какво мислиш за значението на корените, традициите и уважението към оригиналите?
В последните години доста от музикалните стилове претърпяха промени и тук не говоря само за електронната музика. За жалост при повечето стилове промените в звученето са негативни, музиката в по-голямата си част е еднообразна и дори на моменти скучна. За мен винаги е било важно да се помни началото и оригиналите, тъй като те могат да служат за отправна точка при правене на ремикси и да се надгражда, което е и цялата идея на ремикса на дадено парче, а именно да се представи в друга светлина с по-различно звучене от оригинала, но в същото време да се запази част от есенцията му. Ясно е, че не може да се прави с години музика по един и същи начин и да бъде все така вълнуваща, но трябва да има повече мисъл и креативност в създаването на всяко изкуство, а не да се изкарва голямо количество за сметка на неговото качество.

  • Има ли диджей от световна величина, от който си се повлиял, на когото би подражавал? А български?
Най-много съм се повлиял от Hernan Cattaneo. Другите артисти, които ме вдъхновяват, са Sasha, John Digweed, Nick Warren, Guy J и Guy Gerber. От българските артисти определено много харесвам DJ Borra, Liubo Ursiny и Valdy.

  • Прави ли се качествена електронна музика у нас?
Прави се, но не достатъчно. Малка сцена сме и проблемът в момента е, че се залита, или към tech house/techno звученето, или към така наречения deep house, който няма нищо общо с истинския deep house, тъй като това, което се пуска по повечето клубове е чисто nu disco/indie dance. Липсва хубава дийп и прогресив музика, но се надявам и мисля, че скоро това ще се промени.
  • Има ли клуб, за който мечтаеш да работиш?
Yalta Club, Space Ibiza и Warung Beach Club в Бразилия.




  • Каква музика слушаш, когато не си на работа?
Indie Pop/Rock и Chillout/Ambient.

  • Приятелите ти как приемат това, с което се занимаваш?
В началото някои не го приемаха за сериозно от моя страна, а други ме подкрепяха от самото начало до днес. Истината е, че всеки има свои мечти и желания, и трябва да ги следва и да се бори за тях, защото само тогава може да си наистина щастлив, а това е най-важното в живота на всеки човек.

  • И сега на къде?
Към Ибиса или Аржентина :)



А вие може да последвате Александър в Mixclaud и Soundclaud.  

Снимки: личен архив и Лена Петрова I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар