неделя, 28 февруари 2021 г.

Minimalism - 7 Tips How To Simplify Food | Минимализъм - 7 стъпки към опростяване на храненето | Zen


At the beginning of my journey to a more minimalist lifestyle, I identified 3 areas of my life that need simplification - Time, Food and Possessions... [Keep reading in English below]
~

[BG] В началото на пътя си към по-минималистичен начин на живот, си определих 3 сфери от живота ми, които имат нужда от опростяване - Време, Храна и Вещи. Вече споделих моите 7 техники за овладяване на времето и 7 стъпки към дигитален минимализъм. Сега ще ви разкажа как планирам да опростя храненето си.

Докато проучвах темата за минимализъм в храненето, срещнах доста идеи, но много от тях не ми допаднаха. Ето два примера: Да спестиш време като подготвяш храната си предварително (например готвите веднъж за цялата седмица) - аз обаче обичам прясната храна; Да ядете едни и същи храни, и да готвите само с няколко базови съставки - според мен обаче разнообразието е ключово за здравословното хранене.

Ето защо в областта на опростяване на храненето, моите стъпки ще бъдат насочени не толкова към намаляване на времето и усилията за приготвяне на храна, колкото към улесняване на тялото ми да я обработва по- бързо и лесно. Планирам да приложа следното:

1Да намаля порциите. Доверявам се на логиката, че силата на храната е в качеството, а не в количеството. Твърде големите количества отнемат повече време за обработка и също така водят до натрупване на излишъци. 

2Да избягвам храните, които не са полезни. Основното предизвикателство за мен е да намаля захарта. Аз съм от хората, които наистина много обичат сладко и ограничаването му изисква доста воля и дисциплина, съответно бележа променливи успехи. 

3Да намаля обработените храни. Целта ми е винаги, когато е възможно, да избирам жива храна като най- естествена за човешкия организъм. Харесвам и философията за готвене с пресни плодове и зеленчуци, характерни за сезона и произведени в близост до твоето населено място. Тук намерих хубав календар за сезонните плодове и зеленчуци в България по месеци.

4Да намаля месото. Това не е толкова трудно като захарта, защото никога не съм била много месоядна. Идеята ми е отново, че обработването на месото е по-трудно и отнема на тялото повече енергия. 

5Да избягвам храни, които могат да отключат хранителни алергии. Преди време си направих кръвен тест, който показа хранителна непоносимост към класиките - млечни продукти, яйца и глутен, както и някои екзотики като киви и диня (да се чуди човек:). Опитът ми с изключването им за определен период показа, че отстраняването на млечните и яйцата наистина ми се отрази добре, а глутенът се повлия и показа по-ниски стойности при следващия тест. Покрай този експеримент разнообразих менюто си с храни, които до този момент пренебрегвах.

6Да пия повече вода. Аз съм човек, който е жаден изключително рядко и пиенето на вода е нещо, за което полагам усилия. Стратегията ми сега включва задължителна чаша топла вода след събуждане, чаша вода преди всяко ядене и бутилка на бюрото докато работя.

7Да постя/лечебно гладуване. Гладуването като цяло е притоворечива тема. Има много материали, посветени на ползата от лечебното периодично гладуване (intermediate fasting), а има и особено мнение дали се отразява добре на женския организъм (вижте тук). Има и открити противници на идеята за гладуване. Аз съм склонна да се доверя на сигналите на тялото си - когато не се чувствам добре, не изпитвам глад и приемам това за знак да не натоварвам тялото си с обичайната грижа за обработване на храната, а да го оставя да се фокусира върху борбата с болестта. Това, което ми пасва като профилактика, е гладуването в интервал 16:8 - пасва добре на уикендите, когато имаме навика малко да прекаляваме:) Това включва две хранения на ден (без закуска и без похапване между храненията). 

Наред с това тази година съм решила да постя и ще ви разкажа за това в следващия материал. А до тогава, ако следите историите в Instagram, през седмицата ще показвам как прилагам тези стъпки.


Ако този материал ви хареса, може да разгледате:

~ Минимализъм - на път към опростяване на живота

7 техники за овладяване на времето 

7 стъпки към дигитален минимализъм


***

[ENG] At the beginning of my journey to a more minimalist lifestyle, I identified 3 areas of my life that need simplification - Time, Food and Possessions. I have already shared my 7 tips how to simplify time and 7 tips to digital minimalism. Now I will tell you how I plan to simplify my food.

While researching the topic of food minimalism, I came across ideas that do not resonate with me. Here are just two examples: Saving time by preparing your food in advance (for example, cooking once a week for the whole week ahead), however I like fresh food; Eating the same types of food and cooking with just a few basic ingredients - however, I think variety is the key to a healthy diet.


Therefore, in the area of ​​food simplification, I will focus not on reducing the time and effort for cooking, but on helping my body to process the food faster and easier. Here is what I am planning:


1Less portions. I trust the logic that the power of food is in quality, not quantity.  Too large quantities take longer to process and also lead to the accumulation of surpluses.


2Less non-healthy foods. The main challenge for me is to reduce sugar. I have a sweet tooth and limiting sugar requires a lot of will and discipline.


3Less processed foods. My goal is whenever possible to choose live food as the most natural for the human body. I also like the philosophy of cooking with fresh and seasonal fruits and vegetables produced near your place. Here you can find a good Swiss seasonal calendar.


4Less meat. It's not as hard as sugar because I've never been big fan of meat. My idea is again that processing meat is more difficult and takes more energy from the body


5Less foods to which I am intolerant. Some time ago I did a food allergy test, which showed elevated levels of the classics - dairy products, eggs and gluten, as well as some exotics such as kiwi and watermelon (still wondering why :). Avoiding dairy products and eggs really worked well for me, and I reduced the level of intolerance to gluten. In addition I enriched my diet with foods that I had been ignoring until now.


6More water. I am a person who is really thirsty very rarely and drinking water is something I strive for. My strategy now includes a mandatory glass of warm water after waking up, a glass of water before each meal and a bottle on the desk while I work.


7Fasting. Fasting in general is controversial. There are many books and systems dedicated to the benefits of intermediate fasting (check this one), and there is a particular opinion on whether it has a good effect on women. There are also outspoken opponents of the idea. I tend to trust my body's signals - when I'm not feeling well, I'm not hungry and I take this as a sign not to burden my body with the usual care of food processing, but to let it focus on fighting the disease. What suits me is the 16:8 fasting - it fits well on weekends, when we have a habit of eating more.


In addition, this year I decided to try ritual fasting and I will tell you more about it in my next post. Until then, if you follow our Instagram stories, during the week I will share how I applied some of the tips.


If you like this post, you may read the following:

~ Minimalism- On The Way To Simplify Life

7 Tips How To Simplify Time

7 Tips For Digital Minimalism



Author: Elitsa Lozanova I Published on Life Tasting Blog

Follow us on Facebook and Instagram 

Няма коментари:

Публикуване на коментар