четвъртък, 25 юни 2015 г.

Винен тур по Родопската яка | Wine

Искате да разгледате малка бутикова или голяма модерна винарна? Да разберете от самите собственици или енолози как се създава виното? Да се насладите на ден сред красиви лозя в компанията на приятели? Всичко това може да изживеете по време на един винен тур и то само за ден.


Преди време ви разказахме за винарните, които може да посетите за ден по долината на река Струма. Сега ще ви поведем в друга посока - към един от най-богатите откъм винена история райони - Родопската яка около Пловдив.Ако тръгвате от София, вашият път започва по магистрала Тракия и за по-малко от два часа ще достигнете първата винарска изба от маршрута – Вила Винифера в с.Брестовица. Там ще ви запознаят с традициите във винарската промишленост, начина на експлоатация на бъчвите, тяхната изработка и поддръжка.Имате възможност да дегустирате различен брой вина в избата сред бъчвите, водени от професионален енолог, който ще ви разкаже за различните сортове грозде, техните характеристики и показатели. Ние опитахме King's Wine Шардоне, Розе Мавруд, Мавруд Барел Ферментед, както и необичайното Vineferas Ice wine, снежно вино от мавруд. Ако сте любопитни да научите повече за този вид вина, вижте статията ни за специалните вина.Втората спирка от винения тур по Родопската яка е Вила Юстина, с.Устина. Посещението на винарната започва с разходка сред красиви лозя, по време на която ще ви запознаят с историята, сортовия състав и тероарна специфика на региона.След лозята ще видите и производствените помещения на винарска изба „Вила Юстина”, където професионален енолог ще ви разкаже за процеса на винопроизводството и ще ви покаже богатата енотека на винарната, от която не ви се иска да излезете!
Ако сте винени и гурме ценители като нас, можете да се насладите на прекрасен обяд-барбекю с дегустация на 3 от чудесните вина на избата. Ние опитахме „4 Сезона” , линията от собствени лозя на винарната: Пролет - Совиньон Блан & Семийон 2014, Есен - Пино Ноар 2013, както и Монограм Шардоне 2012, носител на Златен медал от Световното първенство по Шардоне - Chardonnay du Monde 2015!


Винарната разполага и с т.н. "Fan shop", където, освен вина, може да закупите и забавни винени артикули. Ние се сдобихме с шик готварски престилки:)


За организацията на един такъв винен тур по Родопската яка могат да ви помогнат nvision travel заедно със специализирания магазин само за българско вино Vino Orenda Wine Shop. Повече подробности можете да видите и в събитието на нашия тур във Facebook. 

И не забравяйте фотоапаратите - лозята, избите и техните енотеки са повече от фотогенични! Освен вина, по време на тура тествахме и симпатичния Olympus PEN, който получихме от Olympus Bulgaria.   

Текст: Vino Orenda I Снимки: Ариан Шкаки и Elitsa Photography I eLights с Olympus PEN I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram.


Няма коментари:

Публикуване на коментар