3 НЕЩА, КОИТО МИ ЛИПСВАТ
… от България. След като започнах да живея в чужбина, често ме питат какво ми липсва най- много от България. Освен близките, приятелите и това да се изразявам на майчиния си език, има още много хубави неща, с които свързвам България и които ми липсват, но има три, които оцених истински едва, когато напуснах страната за по-дълго.
~
3 THINGS I MISS
… About Bulgaria. After I’ve started living abroad, I am often asked what I miss most about Bulgaria. Apart from my loved once, my friends and the communication in my mother language, there are plenty of things to love and miss about Bulgaria, but there are three I started appreciating just after being lived outside the country.
#1. НАЙ-ВКУСНО Е! Както човек обича най-много ястията, както ги приготвя мама, така на мен ми е най-вкусна храната в България. Плодовете и зеленчуците тук имат една особена сладост, която не откривам в Швейцария (вероятно причината е в повечето слънчеви дни в България). Нашето кисело мляко и сирене са друго нещо, което няма аналог и много ми липсват (независимо колко много харесвам швейцарските сирена). Липсват ми и много неща, които приготвени с продукти извън България, просто не се получават както трябва като баница и таратор.
1. SIMPLY DELICIOUS! As we love our mother’s dishes, so the food in Bulgaria is the most delicious for me. Fruits and vegetables here have special sweetness that I cannot find elsewhere (probably the sun is the reason). Our yogurt and white cheese are another thing that have no analogue and I miss them so much when I am out of Bulgaria (no matter how big fan I am of Swiss cheeses). I also miss many Bulgarian traditional meals that when prepared with non-Bulgarian products, just don't have the same taste like at home, such as Banitza and Tarator.
#2. ОТВОРЕНИТЕ МАГАЗИНИ. Луксът на постоянно отворени магазини също е нещо, което ми липсва в Швейцария, където магазините не работят в неделя, а през седмицата са отворени едва до 19:00 ч. С времето започнах да разбирам идеята на ограниченията и уважавам причините. В консуматорския свят, в който живеем, намирам за много ценно и достойно да запазиш един ден за пълна почивка, включително чрез регулиране на работното време в интерес на работещите хора. Въпреки това, възможността да си купя нещо сладичко в 21:00 часа вечерта, си остава удобство, което оценявам сега, когато го нямам.
~
2. THE OPEN SHOPS. The luxury of always open shops is also something I miss in Switzerland, where shops are closed on Sundays and are open only until 19:00 during the week. Over time, I started understanding and appreciating the concept of limited working time. In our consumeristic world, I highly appreciate the concept on a day dedicated for rest and relax, including by regulating working hours in the interest of working people. However, the opportunity to buy some sweets at 21:00h remains a luxury that I appreciate now that I don't have it.
#3. НЕПРИНУДЕНОСТТА. Лекотата, с която в България се уговаряме да се видим след час или да направим нещо заедно още същия ден, е непостижима в Швейцария. Там обичайно хората се уговарят да пият кафе месец предварително и правят резервации дни и седмици напред, а отмяна на уговорки в последния момент е почти невъзможна, защото се приема за грубо неуважение към хората, които са планирали време за среща с вас. Въпреки, че уважението в този случай ми допада много, нашата лекота и непринуденост в уговорките е нещо, което ми липсва.
~
3. EASE LIKE SUNDAY MORNING. Bulgarian ease in agreeing to meet each other in an hour or to do something together on the same day is almost impossible in Switzerland. In Switzerland people usually plan meeting for a coffee days and weeks in advance, and canceling appointments in the last minute is almost impossible as considered a big disrespect to people who have booked time to meet with you. Although I like the concept of respect in this case a lot, our lightness and ease in the arrangements is something I miss.
Автор: Елица Лозанова I Снимки eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog
Няма коментари:
Публикуване на коментар