неделя, 21 октомври 2018 г.

Да откриеш Далас | Travel

Има места, за които мечтаем! Има места, за които не хаем :) За местата от мечтите си правим планове, списъци, събираме пари. Животът обаче си има своя програма и често ни праща някъде, където не сме и помисляли да идем. Така се случи с мен преди седмица, когато работата ми ме отведе в Далас, Тексас.

Няколко дни преди да замина започнах проучване в Интернет и сред приятели, които вече бяха ходили. Въпреки, че Тексас не е особено интригуваща дестинация, успях да се сдобия с приличен списък с идеи. Ако и вие като мен се озовете в Далас за ден или два, ето няколко предложения за добро изкарване:



1. Bishop Art District

Bishop Art District e добре пазена тайна в Далас! Дори шофьорът на Uber не знаеше за мястото. Това обаче е най-интересното място в Далас, което открих докато бях там. Ако трябва да го оприлича на нещо познато, ще ви кажа, че е като Капана в Пловдив. Названието ‘district’ се оказа малко преувеличено. Мястото е по-скоро уличка с приятни къщи, симпатични магазинчета и няколко емблематични места за хапване. Това е едно от малкото места в Далас, където да се разхождаш пеша не е твърде странно ;)







Пристигнахме в Bishop Art District към 10 ч. сутринта и се оказа, че малко сме подранили. Повечето магазини и заведения отварят в 11 ч. Намерихме си чудесно място за закуска с цитати на Джим Морисън, пръснати по масите. Бях си намислила да опитам така популярното в Instagram Acai bowl – оказа се голяма вкусотия, която сега издирвам в София.



Друго емблематично място в квартала е пекарната Emporium Pies. Тук ще откриете класически американски пай. Ако не сте го опитвали – задължително трябва да го направите. Не толкова, че е нещо изключително вкусно, но е нещо типично американско. Ако сте били в US знаете, че порциите са огромни. Това важи и за пая. Едно парче ще ви затрудни дори ако сте двама! Аз заложих на Lord of the Pies – класически ябълков пай с канела. Поискайте си сладолед.



  
   

Ако искате да обядвате или да вечеряте, най-популярното място в Instagram е Oddfellows. Трябва да се заредите с търпение, защото в Тексас обичат да се хранят на вън и да чакат на опашка. За всяко прилично заведение ще ви се наложи да чакате. Хубавото е, че ви взимат телефона и ви пращат sms, когато масата ви е готова.



2. The Sixth Floor Museum at Dealey Plaza

Сигурно знаете, че именно в Далас е убит президентът Джон Кенеди. В сградата, където на 22 ноември 1963 година Лий Харви Осуалд е застрелял президента, днес се намира музеят Sixth Floor. Дори и да не сте любители на музеите, този е любопитно място с много снимки, филми от живота и политиката на Джон Кенеди. Тук ще видите и прозореца, от къде Осуалд стреля по президента според официалната версия за атентата.




  

3. Tex-Mex

Не сте били в Тексас, ако не сте опитали типичната за района кухна, наречена “tex-mex”. Сигурно се сещате, че съкращението идва от Тексас- Мексико. Истината е, че в текс-мекс кухнята определено преобладават мексиканските продукти и подправки, с щипка тексаски привкус (както я описват самите тексасци). С помощ от приятел открихме типично ресторантче, което препоръчвам горещо – Mia’s Tex-Mex Restourant. Текс-мекс е комбинация, която няма да ви остави безразлични.

 
 

4. Stockyards

Както навсякъде в Щатите, разстоянията са големи, а публичният транспорт не е особено популярен. За да разгледате града и околностите му ви трябва кола. За по-малките разстояния можете да използвате Uber, но ако сте в Далас и искате да видите каубои, определено трябва да  наемете кола и да отскочите до Fort Worth (около 1 час от Далас).

Stockyard е каубойският вариант на нашия комплекс Етъра. Мястото е добър фон за снимки, има няколко ресторанта за бургери и американска крафт бира, както и арена за родео. За съжаление не успяхме да видим родео, но изглежда като вълнуващо преживяване ако сте турист в Тексас.














5. American taste

Какво да опитате в Далас? Освен текс-мекс кухнята и американския пай, обезателно трябва да опитате американските палачинки и чийзкейк. От сега ви предупреждавам: забравете какво знаете за палачинките и чийзкейка от Европа и отворете сетивата си за чисто нов вкус и преживяване! Палачинките определено са вкусни и ако отново попадна в Америка, ще се постарая да намеря заведение на Cracker Barrel и ще си поръчам отново палачинки с пекан. Сервират ги с изобилие от кленов сироп и доливат кафето ви постоянно като във филмите ;)


Ако говорим за чийзкейк, на мен лично не ми допадна американския прочит на сладкиша, но трябва да го опитате, защото е нещо много типично. А мястото е The Cheesecake Factory. А най-добрата компания на чийзкейка е тиквеното лате, което Starbucks предлага покрай Halloween.


 
 

И естествено: емблематичните бургери и тексаско барбекю. Вкусът на Тексас!

Всичко това доказва, че няма безинтересно място на света, дори и то да не е включено в туристическите програми :) 


Автор: Eлица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар