вторник, 14 август 2018 г.

Сейнт Пол дьо Ванс: усещане за Прованс | Travel


След два дни в Ница, където сме за един дълъг уикенд по женски, с Валентина решаваме да послушаме съвета на приятел и да потърсим градче на име Сейнт Пол дьо Ванс (St.Paul de Vence).

Проверяваме къде се намира и за наша радост се оказва много лесно достъпно от Ница. Ако не сте с кола, от Ница до Сейнт Пол се стига за около час с автобус номер 400. Началната спирка на автобуса е в самия център зад хотел Meridian. Най-добре да го вземете от първата спирка, защото се пълни още там. Цената на билета е само евро и петдесет, а автобуси има почти на всеки час. Щом слезете от автобуса завивате на ляво и се озовавате пред каменните стени на средновековното градче.

Сейнт Пол не е от местата, за които може да се направи дълъг списък какви забележителности да видите и какво да правите. Но е от местата, в които се влюбвате и просто се шляете с усмивка и пръст на спусъка на апарата, минавайки десетки пъти през едни и същи места :)


Каменният град
В градчето се влиза през арка в каменната стена, която го заобикаля. Още щом преминаваме през нея и ахваме доволно! Старинни каменни къщи, тесни калдъръмени улички, прозорци с капаци, зелен бръшлян, много цветя и красиви ретро табели. Всички прекрасни детайли поглъщат и омагьосват.

Големият фонтан
На няколко места между къщите се откриват мънички площадчета – с каменна пейка, с каменна чешма или с няколко малки масички пред кафене. Веднага ще разпознаете сърцето на града – малко по-широк площад с красив каменен фонтан. Тук се кръстосват двете главни улички на града и някога са организирали пазар. А за красивия фонтан прочетохме, че е мястото където жените са се събирали да перат и да побъбрят.  

  

В градчето има две основни улици, които го пресичат от начало до край (и се кръстосват на големия фонтан). И ако началото е арката на входа, то в края ще се озовете на ръба на каменната градска стена. Тук се открива страхотна гледка към хълмовете на Прованс, покрити с лозя и зеленина, а в далечината се вижда лазурното море. А точно под стената има старинно гробище, където е погребан Marc Chagall, който прекарва последните си години в Сейнт Пол.

Изкуството
Това, което прави Сейнт Пол особено чаровен е не само вековната история, но и артистичната атмосфера. Модерното изкуство е навсякъде – градчето е изпълнено с безброй малки галерии, артистични инсталации, а картини са изложени дори в църквата! От тук можете да си купите не толкова класически и стандартни сувенири, а на изхода/входа на града ще откриете магазини на емблематичните L'Occitane и Fragonard.  

Площадът за петанг
Сейнт Пол посреща и изпраща с прекрасно малко площадче с пясъчна настилка за игри на pétanque (петанг). Докато подготвях този материал прочетох някъде, че Yves Montand и Lini Ventura са играли не една разгорещена игра на pétanque тук. Площадчето е заобиколено от красиви стари дървета, а от едната му страна има приятно кафене с открита веранда. Казваме си, че е като картичка от Френския Прованс.


Ако сте в Ница за кратко и търсите още малко разнообразие и усещане за Прованс, обезателно се разходете до Сейнт Пол. Идете по-рано. Ние пристигнахме към 11 ч. и все още нямаше твърде много хора и не беше прекалено горещо. 


Автор: Eлица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар