четвъртък, 19 март 2015 г.

Делчево - село от старо време | Travel

Живеем в забързано време, между бетон и стъкла, вторачени в монитори и touch-screen екрани. Често се оплакваме от стреса и бързото темпо, но толкова рядко се опитваме да го забавим и да се изключим от мрежата. Ако все пак искате да спрете времето или просто да посрещнете пролетта, трябва само да си изберете уикенд, да излезете от града и да идете в някое планинско село.    


Делчево е едно от онези български села, където 3G сигналът е слаб (да ме прощават телекомите;) и още личат следите на отминалото време. 



Тесни и стръмни, покрити с калдаръм улички, които сякаш пазят спомена от хиляди стъпки и чужди посоки. Амфитеатрално разположени старинни къщи, повечето строени през втората половина на XIX в. все от местни майстори, продължават да излъчват възрожденската атмосфера. Много от тях са обявени за паметници на културата и са истински шедьовър на архитектурата, напомнящ ни за миналото. 






Селото е разположено между три върха в Пирин планина. Кацнало на високото, между стръмните склонове, Делчево предлага невероятни гледки към Гоце Делчевското дефиле, заобиколено е от гори и мирише на дим от комините.





В центъра на селото е сгушена малка бяла църква, строена през 1838 г. При нашето посещение беше затворена, но казват, че има хубав дървен иконостас.




В последните години обликът на селото се променя покрай развиващия се селски и културен туризъм, но все още е далеч от комерса на близките Ковачевица и Лещен. Обновен е площадът, кметството и старото училище - вече Туристически информационен център. Много от традиционните къщи са реставрирани и са превърнати в удобни къщи за настаняване, открити са няколко механи и хотели.




Как да стигнете до там: село Делчево се намира на 8 км. западно от град Гоце Делчев, високо в Пирин планина. Селото е на 18 километра от гръцката граница и на 200 километра от София. До селото води нов асфалтов път.

 

Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар