четвъртък, 23 октомври 2014 г.

Винен тур по долината на Струма | Wine

Ако живея в София колко трябва да пътувам, за да стартирам един страхотен винен тур?
Отговорът е: по -малко от два часа път с кола!


Толкова ще ви е необходимо, за да изживеете своя винен път по долината на река Струма, започвайки от винарна Medi Valley, с.Смочево, Рила. По главен път Е-79 София-Кулата след с. Усойка хванете отбивката за село Бобошево/ Смочево, по която ще се озовете на стария и живописен път към Рилския Манастир.Съвсем скоро бе и откриването на реновираната изба, готова да посрещне всички жадни вино любители. Medi Valley разполага със собствени лозя в няколко масива в близост, като повечето от тях са разположени на 630м. надморска височина, превръщайки ги в най-високите лозя в България!

Препоръката ни е да не подминете без да сте опитали най-новата серия вина на избата- „Инканто Ексцентрик” – Вионие 2013/Мавруд 2013,  „Инканто” Мерло, както и шедьовъра купажното „Инканто Блек”.
Преди да се отправите на запад по посока град Мелник отделете време да се отбиете до величествения Рилски Манастир и да спрете да хапнете прясна пъстърва в някое от многобройните заведения по поречието на реката /препоръчваме ви „Горски кът”/.

Отправяйки се към Мелник ако разполагате с време, задължително посетете и града. 

На няколко километра преди Мелник ще видите отбивка в дясно, посока към с. Хърсово и табела за винарна Вила Мелник.
Семейната изба е буквално вкопана на едно възвишение между селата Виногради и Хърсово.Вила Мелник притежава собствени лозя в селата Виногради, Хърсово, Росица.

Естествено най-добрите примери от винарната са на базата на местния червен любимец Мелник 55/Ранна Мелнишка Лоза/ в сериите „Аплауз” и „Бергуле”, интересните Широка Мелнишка Лоза, мелнишки Мавруд „Бергуле”, както и два любими купажа- бяло „Бергуле” Вионие& Шардоне и червено „Сира& Вионие”.

От тук, при ясно време с невъоръжено око, може да забележите и следващата си задължителна спирка-  винарна Орбелус, първата в България изцяло сертифицирана съгласно българското и европейско законодателство изба за производство на биологично вино. Ще стигнете по същия път, подминавайки с. Хърсово. Пристигайки в село Кромидово ще забележите табели към винарната, но няма как да я сбъркате- тя е изградена във формата на огромна полу-заровена в земята бъчва.


Биологичните лозя на „Орбелус” са разположени в землищата на четири села- Кромидово, Капатово, Хърсово и Марикостиново. Избата създава предимно купажни вина, като основата на червените и розето им е отново местната Ранната Мелнишка Лоза.
За организацията на един такъв винен тур по долината на Струма могат да ви помогнат nvision travel заедно със специализирания магазин само за българско вино Vino Orenda Wine Shop.
Нашите фаворити са безспорната „Гетика” /Ранна Мелнишка Лоза, Мерло, Каберне, Пти Вердо/ отлежавала 6м. във френски дъбови бъчви, „Хрумки”/Ранна Мелнишка Лоза, Мурведър, Марселан/, Розе „Парил”/Ранна Мелнишка Лоза, Сира, Гренаж/, за съжаление всички в строго лимитирани серии между 2200 и 3991 бутилки.
Други изби в регоина, които може да посетите: Логодаж, Благоеврадско; Синтика, Сандански; Дамяница; Орбелия, с. Коларово; Златен Рожен и др.
За да бъде завършена картината на винения регион по р. Струма, не пропускайте да опитате и вината на Градини и лозя Капатово, с. Капатово и Стримон, с. Левуново.

 Текст: Vino Orenda/ Снимки: Elitsa Photography I eLights и Vino Orenda I Публикувано в Life Tasting Blog


Няма коментари:

Публикуване на коментар