понеделник, 24 май 2021 г.

Swiss dishes to try when in Switzerland | Швейцарски храни, които да опитате, когато сте в Швейцария | Switzerland

Friends often ask me what are the typical Swiss foods? What to try when in Switzerland. When I have guests I also want to show them something different and typical of the local cuisine... [Keep reading in English below]

~

Приятели често ме питат кои са типичните швейцарски храни? Какво да опитат когато са в Швейцария? Когато имам гости също искам да им покажа нещо различно и типично за местната кухня. В тази статия събрах няколко предложения какво обезателно трябва да опитате, когато сте в Швейцария, което да ви помогне да опознаете местната кухня и да се потопите в атмосферата.

Започвам с 4 традиционни и емблематични ястия:

1. Швейцарското сирене се счита за национален продукт, който ще откриете в болшинството типично швейцарския ястия. Има повече от 400 разновидности за опитване като ние харесваме особено много Gruyere.

2. Фондю (Fondue) е може би най-популярното швейцарско ястие. Това е комбинация от сирена (обикновено Gruyere & Vacherin), които са разтопени в керамичен съд заедно с малко ракия (kirsch) на бавен огън. В тази смес потапяте малки парченца хляб на клечка. Изключително социално ястие, което да опитате заедно с приятели или семейството си, когато сте в Швейцария. Има вариант с месо и дори фондю от течен шоколад с плодове:)

3. Раклет (Raclette) е другото типично ястие за Швейцария отново на базата на жълто сирене, което се нагрява обикновено пред вас и разтопено се поднася върху варени картофки, кисели краставички и лукчета (има и вариант с месо). Аз лично го харесвам повече от фондю, защото е малко по-леко. Често го продават и като улична храна

4. Рьощи (Rösti) са вкусни настъргани пържени картофи, които могат да се сервират с яйце, сирене, сьомга или някакво месо. Ще ги намерите във всеки типичен швейцарски ресторант.

Като любител на сладкото, споделям и 4 типични швейцарски десерта:

1. Швейцарският шоколад! Освен със сирене, Швейцария е известна на света и като страната на шоколада. Най-популярни извън Швейцария са марките Toblerone, Lindt и Suchard. Ако сте в Швейцария обаче, изберете локалните Frey или Callier, които по-вероятно не сте опитвали и няма да съжалявате. А най-добре да се поглезите със занаятчийски шоколад като този на любимия Läderach

2. Бирхер мюсли (Bircher Muesli) по рецепта на швейцарския лекар Максимилиан Бирхер-Бенер. През 1900-те той разработва популярната швейцарска закуска-десерт, за да предложи на своите пациенти по-здравословна храна по време на престоя им в болница. Целта му била да им осигури хранителна диета, която да подпомага лечението и според него по-леката растителна храна е за предпочитане пред месната. Ето и рецептата: овесени ядки, накиснати в кисело мляко за една нощ, добавят се настъргана ябълка, лимонов сок, избор на сезонни плодове и топинги като семена, ядки или кокосови люспи.

3. Целувки. Швейцарците обичат целувки! Ще ги намерите пакетирани във всеки магазин и като десерт почти във всеки ресторант. Често се сервират с бита сметана, сладолед и пресни червени плодове - наистина добра комбинация, която да опитате именно в Швейцария.

4. Швейцарски гурме сладолед Mövenpick. Първоначално през 60-те години сладоледът се произвежда от групата Mövenpick само за продажби в техните гурме ресторанти (първият е открит в Цюрих). Рецептата им за успех са натуралните съставки и вниманието към качеството. Наистина си заслужава да опитате колкото може повече варианти. Моят любим вкус е Швейцарски шоколад:) 

~

Friends often ask me what is the typical Swiss food? What to try when in Switzerland. When I have guests I also want to show them something different and traditional. In this post I have collected some suggestions of what you should definitely try when in Switzerland, which will help you get to know the local cuisine and immerse yourself in the atmosphere.

Let’s start with 4 iconic Swiss dishes:

1. Swiss cheese is considered one of the national dishes that can be found at every typical Swiss meal. There are more than 400 varieties of Swiss cheese to try and our favorite is Gruyere

2. Fondue is the perfect social dinner to enjoy with friends or family. This iconic Swiss dish combines two cheeses, usually Gruyere and Vacherin, which are grated and melted into a ceramic pot along with a shot of kirsch, over a low flame. Small cubes of bread on long stemmed forks are dipped into the hot cheese fondue. There is also an option with meat and with chocolate:)

3. Raclette is also a typical Swiss dish again based on cheese, which is usually heated in front of you and served melted on boiled potatoes, pickles and onions (there is also an option with meat). I personally like it more than fondue because it's lighter. It is often sold as a street food

4. Rösti is a delicious fried grated potato dish that can be topped or mixed with ham, cheese and eggs. You will find it in all traditional Swiss restaurants.

And here are 4 typical Swiss desserts:

1. Swiss Chocolate. Along for the cheese, Switzerland is known worldwide as the country of chocolate. The most popular outside Switzerland are the brands Toblerone, Lindt and Suchard.  However, if you are in Switzerland, choose the local Frey or Callier that you probably haven't tried and won't regret. However, I would highly recommend to pamper yourself with Swiss craft chocolate like that of your favorite Läderach.

2. Bircher Muesli according to the recipe of the Swiss doctor Maximilian Bircher-Benner. In the 1900s, he developed the popular Swiss breakfast-dessert to offer his patients healthier food during their hospital stay. His goal was to provide them with a nutritious diet to aid treatment, and he said lighter plant foods were preferable to meat. Here's the recipe: oatmeal soaked in yogurt overnight, add grated apple, lemon juice, a selection of seasonal fruits and toppings such as seeds, nuts or coconut flakes.

3. The Swiss loves meringue. You can find packs of meringues in every grocery store, and on nearly every restaurant dessert menu. Meringues are often served with whipped cream, ice cream and fresh berries - just the perfect combination to try in Switzerland. 

4. Swiss gourmet ice cream Mövenpick. Initially, in the 1960s, ice cream was produced by the Mövenpick group only for sale in their gourmet restaurants (first one opened in Zurich). Their recipe for success is natural ingredients and attention to quality. It's really worth trying as many options as possible. My favorite flavor is Swiss chocolate:)


Author: Elitsa Lozanova I Published on Life Tasting Blog I Photo inspiration: Pinterest

Follow us on Facebook and Instagram 




Няма коментари:

Публикуване на коментар