четвъртък, 22 април 2021 г.

Какво пием тази пролет | Wine

Тази зима се оказа по- дълга отколкото е по вкуса ни. Вече жадуваме за пролет, за зеленина и свежест, за вечери на балкона и пикници в парка. Април все още не е готов да ни ги даде,но пък ние сме готови с виното за сезона, пък и за следващия.

Решихме да споделим няколко вина- попадения, с които да предизвикаме доброто време,а и с които да се включим в инициативата #празнувамсбългарсковино, идваща тъкмо навреме за Великден.

1. Розе Росалеа от района на Южен Сакар. С този бленд от Каберне Совиньон, Каберне фран, Сира, Рубин и Мавруд буквално се събудихме от зимен сън. С цвят на пушена сьомга, свеж плодов аромат допълнен от пикантни и цветисти нотки с приятен свеж вкус подканващ за следваща глътка. 

2. Пет Нат. Това е категория естествено пенливи вина, произведени по така наречения древен метод- methode ancestrale. По този метод се произвеждат по- слабо алкохолни вина, по- леко газирани, често нефилтрирани и мътни и за всеобща изненада- се затварят с капачка. В България до скоро имаше само 1,2 представителя на този тип пенливо вино, но за наша огромна радост то се превърна в мода и тази година се очертава като годината на Пет Ната в България. 

Можем да избираме /а защо и да не опитаме всички/ от Пет Нат от Сандански мискет на винарна Орбелия, 2 вина от проекта Bottled OpinionsGrasshopper Pet-Nat 2020 Brut Nature, Совиньон блан и Асиртико и Pinot2 Pet Nat 2020 Brut Nature, Пино Ноар и Пино Гри, Пет Нат от Милков и Георгиев- Pet Nat Funky Mavrud extra Brut 2020 и Pet Nat skin contact extra brut non vintage.

Ние пък бяхме първите, които се насладиха на Pet-Nat Пино ноар& Димят 2020 без добавени сулфити под бранда на Vino Orenda, създадено от енолога Димитър Димов и Винарна Ялово. И вече сме очаровани. 




3. Розе Санджовезе 2020 от винарна от Downtown Urban Winery, директно от най-новата микро-изба супер свежо вино направено от клон на сорта Санджовезе предназначен специално за розе.


4. Алиготе 2020 от Uva Nestum Winery. Тази година ще се насладим и на първите бели вина от избата от Долината на р.Места. Хресахме си Алиготе с мек плодов аромат с тревисти акценти и свеж леко цитрусов финал.


5. Совиньон блан Левски винярд 2020 на Шато Копса. У нас не може да се направи "Новозеландски" совиньон блан, разбира се, но това вино идва от лозе с надморска височина 630м. и е събрало цялата свежест в себе си, а  единственият му недостатък е че е много лимитирана серия.

+1: Вече цяла зима го пием, но ще продължим и в новия сезон- свежо, сухо Естествено Пенливо Глера Брют/ Glera Brut от органик сертифицирани лозя в района на Нос Калиакра. Plein Air от Реджио Ди Калакрия.

Всички вина могат да се намерят във Vino Orenda Wine Shop



Автор: Валентина Лозанова I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram




Няма коментари:

Публикуване на коментар