Перу е от
дестинациите, за които всеки е чувал и които обичайно свързваме с Мачу Пикчу и
езерото Титикака. Това поне беше моята представа за Перу, когато приятелката ми
Светлана (неуморен
пътешественик и експериментатор по душа) сложи идеята на масата. Тогава си казах: защо не? Никога не съм била в Южна
Америка, чувала съм за наследството на инките и съм любопитна да го видя, обичам
екзотични пътешествия и откриване на нови светове, а знам толкова малко за Перу.
И решението беше взето: отиваме в Перу!
Как да стигнете:
Първото, което
разбрахме за пътя до Перу е, че ще бъде дълъг :) Избрахме KLM с прекачване в Амстердам. Полетът до столицата
Лима беше комфортен, доколкото може да бъде един 12 часов полет в икономична
класа. И все пак, приемлива храна, хубави филми (лирическо отклонение: препоръчвам “Call me by
your name” – ще ви накара да се замислите над много неща докато прекосявате
океани и часови пояси), много
адреналин от предстоящото приключение и достатъчно време да прочетете и ситния
шрифт в пътеводителя.
Как да организирате:
Този път избрахме
необичаен за нас подход: билетите купихме през българска агенция, а за организацията
на пътешествието в Перу заложихме на перуанската Giardino Tours Peru и горещо ви ги препоръчвам. Контактът с тях е бърз
(въпреки часовата разлика), лесен (през социалните канали) и много приятелски. Избрахме си един от
стандартните им пакети, който допълнихме с още някои места, които искахме да
видим. Ние пътувахме всеки ден и минахме огромни разстояния. Можете да заложите
и на по-лежерен режим.
Какво да опитате:
Перу се оказа
една чудесна кулинарна дестинация. Плодовете и зеленчуците са истински и вкусни
(вече знам какъв е истинският
вкус на прясното авокадо). Кухнята е интересна смесица между европейска
и азиатска, много вариации с киноа, различни
видове картофи и царевица. Заведенията са най-разнообразни: от супер
модерни заведения със звезди Michelin до обикновени малки ресторантчета. Все
пак, с местните ресторанти трябва да се внимава. Следвахме стриктно съвета да ядем
на препоръчани места и нямахме фалове. Обезателно опитайте нещо ново като стек
от алпака, севиче (на мен не ми
допадна), Palta Rellena (моят
фаворит – салата с пиле в авокадо), Lomo Saltado, емблематичният
коктейл Pisco Sour, чай от кока или Inca Kola
Как да се облечете:
Времето в Перу е сравнително постоянно през цялата година,
която е разделена на два сезона: сух и влажен. Ние го посетихме в началото на април,
когато е краят на дъждовния сезон. Бяхме се подготвили за дъжд, но валя само
веднъж в Куско и то съвсем символично. В Лима и Паракас е по-скоро топло лято и
можете да заложите на тънки спортни рокли, поли и къси панталони. В останалата
част на Перу, която посетихме, е топло през деня, но става хладно на сянка и
вечер – най-добре е да сте облечени на пластове, които да добавяте и сваляте. Шапка
за слънце, слънцезащитен крем и тънко яке са особено полезни. Ако сте в Перу,
не може да не си подарите нещо от алпака и шарено пончо.
Къде да отседнете:
Тъй като сменяхме
хотела почти всеки ден, заложихме на три звезди хотели – качеството варираше,
но като цяло останахме доволни, а няколко ни изненадаха приятно (La casa de Mi Abuela Hotel в
Арекипа и Unaytambo Hotel в
Куско). За финал се поглезихме с
класическия лукс на Novotel
в Куско – прекрасна сграда и идеална
локация.
Има ли нещо, от което да се притеснявате: единственото необичайно и тревожно нещо при пътуване в Перу е височинната болест. Проучването ни показа, че всеки човек реагира различно и няма значение дали спортувате, дали сте слаб или на каква възраст сте. Различните хора реагират различно на високата надморска висолина. Моят съвет е да организирате пътуването си така, че да се изкачвате плавно. Ако започнете директно от Куско (3399m), най-вероятно ще е по-трудно. Във всеки случай местните знаят и ще ви дадат съвети: чай от кока, листа от кока (горчат, но няма да започнете да халюцинирате;), малко повече захар и ако нещата не вървят добре, в местните аптеки има хапчета на билкова основа и по-сериозни. Най-важното е да не се оставяте на тревогите и с добра подготовка да се насладите на приключението Перу!
Последвайте ни във Facebook и в Instagram
Има ли нещо, от което да се притеснявате: единственото необичайно и тревожно нещо при пътуване в Перу е височинната болест. Проучването ни показа, че всеки човек реагира различно и няма значение дали спортувате, дали сте слаб или на каква възраст сте. Различните хора реагират различно на високата надморска висолина. Моят съвет е да организирате пътуването си така, че да се изкачвате плавно. Ако започнете директно от Куско (3399m), най-вероятно ще е по-трудно. Във всеки случай местните знаят и ще ви дадат съвети: чай от кока, листа от кока (горчат, но няма да започнете да халюцинирате;), малко повече захар и ако нещата не вървят добре, в местните аптеки има хапчета на билкова основа и по-сериозни. Най-важното е да не се оставяте на тревогите и с добра подготовка да се насладите на приключението Перу!
Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog
Последвайте ни във Facebook и в Instagram
Няма коментари:
Публикуване на коментар