неделя, 18 декември 2016 г.

Атина през Декември| Travel

В началото на Декември си направихме кратко пътуване до Атина. Поводите бяха три- командировка на една от нас, рожденият ден на другата и много изгодните предложения на Ryanair.


 


Декември се оказа страхотен месец за обиколка на Атина. Температури от около 15-17 градуса, слънце, по- малко туристи, намалени цени на хотелите и туристическите забележителности.

За всеки, който е бил някъде в Гърция или по островите, Атина няма да е голяма изненада- същата хубава храна, същото лежерно ежедневие на хората, същото ярко синьо небе. Но столицата разбира се се отличава доста от другите места. Градът е наистина голям, макар че всичко важно е концентрирано в центъра. Трафикът е доста натоварен и е активен по всяко време на денонощието. Изборът от заведения- огромен, а храната много вкусна.


Вместо туристически гид, ще ви разкажем за нашата Атина за 3 дни.

1. С карта за 30 Евро /през зимата/ си купуваш пропуск до основните туристически забележителности. Добрата новина е, че картата важи 5 дена и не е нужно да ги взимаш на един дъх, а другото предимство, че самите забележителности са на пешеходно растояние една от друга. Най- впечатляващ естествено се оказа Акропола и Партенона. Гледката от върха на хълма е наистина завладяваща. Там горе шумът на града се чува по един особен жужащ начин и не е трудно да си представиш древните гърци в белите им роби и венци в косите да притичват по камъните.

  


Макар не особено запазен Храмът на Зевс в подножието на Акропола е също много магично място. Запазени са само 15 от оригиналните 104 колони, но и те стигат да си представиш колко величествен е бил храмът.



Друга забележителност в пакета, която не трябва да пропускате е древната Агора- центърът на социалния и икономически живот на древна Атина.




2. Площадът Синтагма- да един обикновен градски площад с доста движение и туристи, но не може да си бил в Атина и да не си почувствал пулса на града именно тук. Това е мястото, където се случват всички протести през последните години /пред Парламента- логично/, от тук тръгват всички шествия и стачки, от тук започва и един от големите шопинг булеварди. За наш късмет точно в деня на пристигането ни имаше стачка и не работеше метрото, но пък успяхме да видим площада без транспорт и в автентичен атински стил- с протестно шествие.

3. Смяната на патрула на площада- не знам защо, но много страстно исках да го видя. Сигурно защото войниците със специалните им униформи тип носии красят повечето туристически брошури и пътеводители за Атина. Смяната на патрула е наистина впечатляваща, нещо като танц със специална хореография, напомняща на конски тропот, а кюлотите и помпоните на обувките на войниците допринасят много за картинката.

4. Плака- още преди да го видя си знаех че Старият град на Атина ще ми стане любимо място. Толкова типично гръцко, с виещи се улички, бели къщи и заведения с маси по тераси и стълби. Самият Стар град се явява малко на високо над града и в подножието на Акропола, което предполага чудесна гледка във всички посоки.



5. Заведенията- изборът е огромен- от типично гръцки до интернационални. Хитът на нашето пътуване обаче беше един бар за крафт бира /Beer Time/, който издирвахме специално първия ден и много ни хареса. Чудесен избор от гръцки крафт бири и много мислени детайли в обстановката. След като попаднахме на Happy Hour в първия ден, се върнахме там за вечеря на последния и от дегустиране едва се прибрахме. Бонусът е че се намира на много приятно площадче в колоритен квартал и го държи симпатичен младеж с много добър английски.



Автор: Валентина Лозанова I Снимки: Валентина & Елица InstagramI Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар