понеделник, 28 ноември 2016 г.

DiVino Taste 2016- най- виненият уикенд в годината | Events


Едва ли някой присъствал на тазгодишното издание на DiVino Taste може да отрече, че форумът беше наистина успешен. Повече от 70 представени винарни с повече от 500 вина и над 6 000 посетители в трите дена на събитието! 

Факт е, че интересът към Българското вино расте с всяка изминала година и това разбира се не е случайност, а по- скоро следствие от високото качество и интересни предложения, идващи от Българските изби.

Като почитатели на виното, които посещават форума от първото му издание, ясно усещаме разликата- докато в началото се чувствахме по- скоро като пионери със странно хоби, сега сме част от общество, което обича да опитва, да говори, да пише за българско вино. И това е прекрасно!

Освен страхотното развитие на съществуващите вече семейни и бутикови винарни, се появяват непрестанно и нови такива. През последната година отвориха и няколко нови магазина и барове за българско вино, осъществиха се доста различни форуми за виното и извън София, появиха се винени блогове /Ура!/ и изобщо успехът на DiVino Taste може да се нарече очакван.

Този уикенд обаче е нещо като кулминацията на винения живот в България и наистина се надявам и очаквам да се превърне в събитие, заради което хората да посещават специално страната ни. Защото определено си струва. Освен чудесната възможност да се запознаеш с новото на винения хоризонт, това е и шанс да видиш хората, които седят зад избите и които лично и със сърце представят вината си, както и да поговориш с тях.



За поредна година се впечатляваме от добрата организация на събитието, както и от факта, че въпреки умората изложителите не спират да се усмихват и отдадено да разказват и показват продукта си. Сигурни сме, че ползата и за тях е огромна- възможност да си сверят часовника, да се срещнат с крайния клиент и да чуят мнението му.


Прекрасно е, че виненият бизнес в България в голямата си част е семеен и е наистина вдъхновяващо как цели семейства участват в представянето на избите си, като дори и децата не са останали вкъщи.

Много от винарните се обръщат към специалисти, които да представят вината им, което ми се струва излишно. Истината е, че крайният потребител не се впечатлява от сложната терминология, а се чувства привлечен от качеството, от личната история и страстта, която седи зад марката.

Почти всичките ни любими изби присъстваха, имаше и някои нови- винарните Рупел, Царев Брод, Бонония Естейт се представят за пръв път на DiVino Taste. Малко учудващо беше отсъствието на Кастра Рубра на изложението.

Обикновено се опитваме да опитаме всичко ново, но този път решихме да си направим един любопитен за нас експеримент- пробвахме всички вина Пино Ноар, които бяха представени и си набелязахме няколко любими- Pinot Noir 2013 на Salla Estate, Pinot Noir Reserve 2013 на Edoardo Miroglio, Pinot Noir 2013 на Rossidi и едно свежо Pinot Noir 2015 без дъб на Tsarev Brod.

При така нарасналия интерес към събитието, а и към Българското вино като цяло не можем да не призовем организаторите да поработят малко над програмата на Майсторските класове и затворените дегустации и да я обогатят за следващата година.

А датите на DiVino Taste 2017 вече са ясни- 17- 19 Ноември! Сложете ги в червено на календара.


Автор: Валентина Лозанова I Снимки: Elights Photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар