сряда, 19 август 2015 г.

Как да организираме перфектния винен тур в България? | Wine



Посещението на винарни и дегустирането на вино може да бъде изключително забавно преживяване дори и да не сте винен любител. Ако за вас това е нещо ново, е добре да знаете някои основни правила при организиране на винен тур, които ще направят  събитието още по-хубаво. Ето какво съветват винените експерти за това какво да очаквате от един винен тур и как да го планирате:


1. Направете резервации

Не оставяйте организацията на случайността, защото рискувате да останете разочаровани. Повечето български винарни не са големи и имат ограничена възможност да приемат посетители. Затова е препоръчително предварително да си резервирате ден и час за дегустация.

2. Да плюете или да гълтате?

Това е въпросът, който си задава всеки участник във винен тур, когато се стигне до момента на дегустация. И отговорът е – наистина зависи само от вас, така че не се притеснявайте какво ще изберете. Ако виното не ви допада или просто не искате да изпиете всичко, не се чувствайте задължени да го довършите. Ако се замислите, това е може би единственият случай, когато да плюете е социално приемливо, така че – възползвайте се :) Ако пък виното ви хареса, насладете му се до дъно. Все пак сте го платили. Каквото и да решите, не бързайте, особено ако сте планирали да дегустирате целия ден.

3. Да шофирате или да ви возят?

Независимо дали сте решили да плюете или да пиете, не е ли хубаво да имате свободата да пиете? Ето защо, осигурете си шофьор! Има различни варианти – да наемете личен шофьор, да поверите задачата на приятел, който няма да пие, но определено ще скучае, или да се включите в организирана група от около 8-10 човека. Последният вариант е нашият любим, защото дава възможност да срещнете други любители на виното и да се забавлявате докато друг отговаря за придвижването и организацията. Следете винените турове, които организират Vino Orenda и техните партньори и със сигурност ще откриете нещо за себе си.

4. Не пропускайте обяда

Винаги е добре да предвидите обяд между дегустациите. Не само защото е по-разумно да не пиете на празен стомах, но и защото така ще имате възможност да се насладите на местната кухня. Някои от винарните предлагат обяд сред самите лозя и внимателно планират менюто спрямо вината. Един от любимите ни турове с включен обяд и вечеря насред лозята или в изба е този в Южен Сакар.

5. Не е задължително да е скъпо

Не мислете, че всеки винен тур трябва обезателно да е скъпо удоволствие. Ако тръгнете сами и карате от изба на изба, ще платите само дегустациите. Вариантът да се включите в малка група е малко по-скъп, защото включва транспорт и водач, но ви осигурява комфорта да не мислите за придвижването и организацията. Присъствието на опитен водач- винен експерт също е голямо предимство, особено ако самите вие не сте големи познавачи на виното. Той ще ви помогне за избора на вина и ще ви отведе до винарни, на които сами едва ли бихте попаднали.

6. Децата са добре дошли

Учудващо, но виненият тур може да бъде един чудесен семеен ден сред природата. За всеки случай, проверете предварително дали винарните приемат деца, но в България почти всички са приятелски настроени към малките посетители.

7. Размерът няма значение

Обратно на общоприетото схващане, когато говорим за винарни, размерът определено не е от значение. Често големите и популярни винарни са твърде заети и нямат възможност да ви посветят лично време и отношение. Ако търсите автентично преживяване, препоръчваме ви да включите в тура си и малки бутикови, семейни изби. Някои от нашите любими са Вила Мелник, Орбeлия, Марян, Хараламбиеви, Драгомир, Братанови, Вила Басареа, Изба Манастира, които предлагат спокойни посещения, забавни дегустации и среща със самите винопроизводители, а често и собственици на избите.

8. Да купувате или да не купувате?

Обичайно в края на дегустацията хората са склонни да си купят вино директно от избите. Но това съвсем не е задължително! Вие сте там за дегустация и от вас се очаква да правите точно това. Ако не ви допада виното, което сте опитали, просто не го купувайте. А ако някое от вината ви хареса, защо да не отнесете бутилка или повече у дома? Ако не можете да решите на място, винаги имате възможност да си купите вината, които са ви впечатлили, и по-късно в специализираните винени магазини като Vino Orenda Wine Shop.


9. Колко дълго да продължи?

Очарованието на винения туризъм е и във възможността да избирате между различни варианти - винен тур за половин или цял ден, за уикенд или повече дни. Според специализирани изследвания 14% от хората избират еднодневни турове, 47% отиват за уикенд, 30% избират седмица, а 9% повече от семица. Това, което трябва да прецените е, с колко време разполагате и колко места искате да посетите. Ние сме големи фенове на еднодневните и уикенд туровете, които ви откъсват от ежедневието без да отнемат твърде много ресурси и време.

10. Не забравяй какво вино харесваш

Винаги е добре да сте готови да отговорите на въпроса "Какъв тип вино харесвате?" Не е нужно да изпадате в подробности, но можете да помогнете на домакините с всякаква полезна информация, дори и да е само, че харесвате сухи вина. Това би било едно добро начало :)


Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Вдъхновение: Vivino I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар