неделя, 10 май 2015 г.

Палеос Пантелеймонас - приказка в подножието на Олимп | Travel

Свикнали сме да свързваме Гърция с морето и красивите й плажове, но тя крие още много съкровища. Едно от тях е приказно малко селце в планината Олимп на име Палеос Пантелеймонас.

Палеос Пантелеймонас (Palaios Panteleimonas) е изключително атрактивно старинно село с красиви каменни къщи с чардаци и дървени капаци на прозорците, които силно напомнят на къщите в нашата Ковачевица. Разположено е на височина от 700 м. и разкрива поразителна гледка към морето и плажовете на Южна Пиерия.



Стръмни калдъръмени пътеки обикалят покрай къщите и се спускат към красив павиран площад в центъра на селото. Там под сянката на стар чинар се е сгушила каменна църква, която през 2001 година е обявена за защитен паметник на културата.
 
Около чинара близо едно до друго, на тераси са подредени кокетни малки ресторантчета с шарени покривки, където може да хапнете или просто да изпиете по бира или задължителното за гърците фрапе. 




След това се разходете по криволичещите пътеки на селото, те не само ще ви отведат до прекрасни гледки, но и ще ви дадат възможност да си купите разнообразни сувенири. 




Ние си намерихме нещо интересно- ципуро, направено не от традиционноното гроздово джибри, а от един непознат при нас плод – кумаро на гръцки или арбутус на латински. Плодът е познат още и като ягодово дърво (strawberry tree), разпространен предимно по средиземноморието. Сравняват го с вкуса на смокинята.



Селцето е подходящо за еднодневна разходка и за лежерен уикенд далеч от света в спокойна и пасторална обстановка. За района казват, че предлага възможности за парапланеризъм, планинско колездене и офроуд шофиране.



Как да стигнете до там: Палеос Пантелеймонас (Palaios Panteleimonas) се намира на 43 км. от Катерини. 

Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар