вторник, 28 април 2015 г.

Родопски контрасти | Photo Stories

Замисляли ли сте се за безбройните контрасти, които може да откриете в Родопите? Вижте колко много от тях може да усетите само за един ден в Ковачевица и Лещен. 

Още по пътя на там преминавате от шумния град към тишината на село, напускате модерния си дом от бетон и стъкло, и попадате сред възрожденска приказка от дърво и камък, слизате от бързата магистрала, за да поемете бавно по тесни калдаръмени улички. Тук, за разлика от града, времето се движи някак бавно, тишината е осезаема и ухае на зелено. Не бързате, не чувате познатите градски шумове, нито усещате типичните за града улични аромати. Ежедневието избледнява и следите от миналото започват да се открояват около вас – в красивите чардаци, в каменните плочи, във високите каменни дувари и заключените дървени порти, в медните звънци.   





И докато се удивлявате на разликите между съвремие и минало, се оказвате пред нов контраст – между различните култури, които съжителстват само на няколко километра една от друга в интересен баланс. Веднага след Лещен, само на няколко километра от историческия и архитектурен резерват Ковачевица, е разположено едно напълно различно планинско село – Горно Дряново. Тук улиците кипят от живот, навсякъде се движат хора и автомобили (повечето стари и руски), на площада се чува музика (някой се жени), тичат деца със захарен памук и раздрънкани колела, а по пейките пред къщите седят възрастни жени в шарени потури и цветни кърпи.





Контрасти като тези често ни стряскат, даже ни плашат. Но не са ли точно те солта на живота? И не ни ли карат да оценим света, в който живеем тук и сега? Харесвам контрастите, а вие?

Ако искате да ги усетите на живо, може да се включите в следващата разходка за ден до Ковачевица и Лещен с nvision travel. Тук ще намерите подробностите за юни.     
Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog 

Няма коментари:

Публикуване на коментар