понеделник, 6 април 2015 г.

Три манастира, които да посетите по Великден | Travel

Ако искате да запалите свещ по Великден или просто искате да излезете от града и да се хванете за зелено, защо не се разходите до някой от тези три български манастира? Те със сигурност ще ви заредят с положителната енергия на хубавия християнски празник и ще ви напомнят, че пролетта и да закъснява, вече е на път.  


1. Ако сте в района на Габрово, идете до Соколския манастир Успение Богородично“. Намира се на около 10 км от гр. Габрово и съвсем близо до етнографския комплекс Етъра“.

Ще се очаровате от красивата малка църква, която е построена през 1834 г. така сякаш някой се е опитал да я скрие от хорски очи. Стенописите в нея датират от 1862 г. и се отличават с известна примитивност, ярки чисти цветове и с отклонения от сюжетните и композиционните правила.


Жилищните и стопанските сгради в манастира също няма да ви оставят безразлични. Построени са във възрожденски стил с еркери, много дървени чардаци и стълбища. В средата на манастирския двор се намира красива белокаменна чешма с осем чучура – соколи, строена през 1865 г. от майстор Кольо Фичето.


2. В района около София, може да изберете за разходка Етрополския манастир Света Троица“, който се намира на 5 км. от гр. Етрополе и на 2 км. от с. Рибарица. От селото до манастира може да се стигне и пеша.



Етрополският манастир е основан през 1158 г., а преданието го свързва с името на св. Иван Рилски, който се установил в една от пещерите в близката местност Варовитец, преди да се оттегли като отшелник в Рила. През 16 и 17в. Етрополският манастир е едно от най-значимите книжовни и просветни средища по българските земи, като в него възниква и се развива прочутата Етрополска калиграфско-художествена книжовна школа.

 
В днешно време Етрополският манастир е действащ. Сегашната църква "Св. Троица" е построена през 1858 г., не е украсена със стенописи, но за сметка на това са запазени редица интересни икони от старата манастирска църква.


Не пропускайте да посетите малкият водопад, наречен Варовитец“, който се намира в подножието на манастира.



3. Съвсем близо до София ще откриете едно истинско съкровище - Кремиковския манастир Св. Георги Победоносец“. За него Иван Вазов е написал един прекрасен пътепис Посещение на Кремиковския манастир.



Смята се, че манастирът е основан още по време на царуването на Иван Александър (1331 - 1371). През 1382г., когато османските нашественици завладяват София, манастирът е напълно разрушен.



В днешно време Кремиковският девически манастир е постоянно действащ и се състои основно от две жилищни сгради и две църкви. Най-старата и безспорно най-ентересната сграда тук е църквата Св. Георги“ - сравнително малка, продълговата постройка без купол, датираща от края на 15 в., която е обновявана на два пъти. Втората църква в Кремиковския манастир Покров Богородичен е строена в периода 1901-1907г. И представлява внушителен храм с красиви дърворезби.




Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар