сряда, 8 април 2015 г.

По-здрави с Магдалена Пашова - нутриционист | Inspiration

Много сме щастливи, че Магдалена прие да гостува на блога ни, тъй като тя е истинско вдъхновение за нас. Специалността на Маги е храната- и по- точно храненето като начин за поддържане на здравословен и балансиран начин на живот. Освен от образованието си тя черпи знанията си и от личния си опит и начин на живот, а това я прави още по- убедителна и вдъхновяваща.
Зададохме и няколко въпроса във връзка с нейната работа като нутриционист и още веднъж си припомнихме защо я харесваме толкова- защото не е крайна в убежденията си, вярва в баланса и умереността. На един неин семинар беше споменала, че здравословното хранене е нещо като полярната звезда- стремиш се към него, но никога не го достигаш. Хубаво е да го приемем и просто да вървим по този път без непрестанно да се тревожим, че не постигаме съвършенство J
Какво означава нутриционист и как работи той?
Нутриционистът е специалист по хранене. Специалността е разпространена много в страните отвъд Океана, основно в САЩ и Кананда, където нутриционистите са част от цялостната екосистема, включваща различни специалисти в областта на грижата и превенцията на здравето.
Работата ми е да помагам на хора със здравословни проблеми, които искат чрез промяна в храненето си да подпомогнат организма си да се възстанови по-бързо; на здрави хора, които се стремят да изградят пълноценен начин на хранене, отговарящ най-пълно на нуждите на тялото им; на хора, които искат да променят хранителните си навици. Работя много с жени, бъдещи родители, както и с малки деца. Именно на храненето на най-малките от 0 до 2 години е посветена първата ми книга.
Какво те накара теб самата да избереш тази професия?
Това беше дълъг процес на търсене на себе си и на подходящата за мен професия. От години се стремя да се храня здравословно, но като типичен Телец търся и гурме удоволствието от храната. Колебанията ми и търсенето на отговор относно това кое е добро и кое не за собственото ми здраве ме отведоха до специалността нутриционистика, до различни университети, където се преподава и до сайтовете на хора, които я практикуват.
В онзи момент парченцата от пъзела в главата ми се подредиха и осъзнах, че най-накрая съм открила професия, която е пресечна точка на всиките ми интереси - възможност да работя с хора, да бъда полезна, да вдъхновявам, да пиша, да бъда креативна, да се занимавам с храна. И до днес вярвам, че решението да уча нутриционистика беше едно от най-правилните в живота ми!
Много хора смятат, че здравословното хранене би ги лишило от част от удоволствията в живота- шоколад, баничка, пица- какво би им казала?
Ще си призная, че имаше период, в който и аз мислех така! Преди да започна да уча се бях увлякла по крайни режими на хранене, изключващи цели групи храни, термична обработка и т.н. Въпреки че четях за ползите им, аз самата не се чувствах добре, хранейки си по този начин.
Чрез обучението и практиката си, разбрах, че подобни крайни режими могат да имат много силен терапевтичен ефект при хора, страдащи от различни заболявания, но здравият човек следва да се стреми повече към баланс, а не към крайности.
Когато не се налага да лекувме някакво заболяване, а искаме да се храним здравословно с цел превенция на здравето, ние не следваме диета, а начин на хранене, който прилагаме всеки ден. Затова е важно да харесваме и обичаме храната си, да сядаме с удоволствие и благодарност на масата, да се храним осъзнато и с наслада.
В този ред на мисли, колкото повече забрани си налага един човек, толкова повече се отдалечава от здравото! За мен ключът е в разнообразието и в баланса. Стремя се всеки ден  повече от половината от храната ми да бъде за сметка на разнообразни сезонни зеленчуци, а останалато да включва качествени протеини, мазнини и сложни въглехидрати. Предпочитам храни, които са максимално близо до естествения си вид - такива, каквито ги е създала природата. Избягвам продукти, които са изцяло дело на човека. Позволявам си обаче малко козунак на Великден или баница на Коледа, веднъж в месеца мога да изям половин пица. Не си забранявам нищо - просто тялото ми не изпитва глад за храни, които биха му навредили.
Като голям почитател на червеното вино не мога да не те попитам- как се вмества алкохолът в здравословното хранене?
Ето това е още една обаст, в която е важен балансът. Аз също съм почитател на доброто вино, но пия по чаша с повод и не правя компромис с качеството.
Редица научни изследвания твърдят, че умерената консумация на червено вино има по-скоро положителен ефект въру сърдечното здраве и намалява риска от инфаркт. Още веднъж - всичко зависи от качеството на продукта, количеството и честота на консумация.
Книгата ти „По- здрави бебета“ дава чудесни съвети за захранването и храненето на децата до 2 годинки. Какво би посъветвала младите майки, които се сблъскват с остарели методи и съвети за захранването на бебетата и то идващи директно от педиатрите?
За мен възрастта от 0 до 2 годинки е много специална, защото тогава изграждаме основите на здравето и организма, възпитаваме вкусови предпочитания и не на последно място имаме контрол върху храната на детето си. Затова е важно да използваме този период и да му поднесем най-подходящите за възрастта му храни, приготвени по най-лесния за разграждане и усвояване начин!
За жалост една част от днешните педиатри не се информират относно новите открития в областта на храненето и диетиката, и препоръчват остарели и отречени от науката методи при захранването. Бих посъветвала майките да се интересуват повече, да приемат всички съвети с доза здравословен скептицизъм и най-вече да се вслушват във вътрешната си интуиция! Каквото и да ви каже лекар или друг авторитет, той не познава детето ви толкова добре, колкото вие самата. Затова преди да приемете и приложите директно нечии чужди съвети, чуйте вътрешния си глас!
Повече за Магдалена и работата й като нутриционист може да научите тук.
'Холистичният нутриционист' е специалист по здравословно хранене. Понятието нутриционист произлиза от английската дума nutrition, което в превод означава пълноценно хранене. Модерната наука Nutrition се развива динамично през последните 50 и особено през последните 20 години в резултат на изключителната технологизация и химизация на храната, която силно променя състава и ефекта й върху човешкото здраве.

Автор: Валентина Лозанова-Цекова I Снимки: личен архив I Публикувано в Life Tasting Blog  


Няма коментари:

Публикуване на коментар