четвъртък, 15 януари 2015 г.

Червената фабрика | Photo Stories


Според някои хора графитите са грозни, безотговорни и детински. Според други, въпреки, че са незаконни, графитите са форма на градско изкуство, един различен начин за артистите да покажат публично своя талант и позицията си. Независимо от коя група хора сте, едно е безспорно - графитите са част от градския живот и от цветовете на улицата.


И когато говорим за цветове, има палитра, за която искам да ви разкажа – за Червената фабрика (Rote Fabrik) в Цюрих, Швейцария.


Червената фабрика е бивша копринена фабрика, която през 80-те години е превърната в център за алтернативна младежката култура. Името й се свързва най-вече с червените тухли, от които е изградена сградата, но също и с факта, че проектът за преобразуване на фабриката в културно пространство е по инициатива на лява политическа партия.



Идеята за преобразуване на фабриката в културен център не се осъществява лесно. Въпреки решението за запазване на сградата, тогавашният кмет на Цюрих счита, че „рок музиката не може да се приеме за култура и поради това няма място в културното пространство на града”. Въпреки това младите хора на Цюрих не се отказват и след активни действия, включително демонстрации и протести, през 1980 г. културният център отваря врати.



С времето Червената фабрика се превръща в изключително популярно място и заема централно място в културния живот в цюрих. Днес градът се гордее с нея и я дава като пример за космополитно изкуство и един от най-големите и разнообразни центрове за алтернативно младжеко изкуство в Европа.


Освен арена за редица музикални и театрални събития, стените на фабриката са легално място за графити. Резултатът е повече от впечатляващ и заслужава да се види. Ако попаднете в Цюрих, не пропускайте да се разходите до Червената фабрика, а тук можете да научите повече за нея.

Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар