събота, 1 ноември 2014 г.

Скални църкви и крепости в района на Свиленград | Travel

Имаме късмета да живеем в държава с богато историческо наследство, което включва забележителности като крепостта Царевец, скалната църква в с. Иваново и тракийското светилище Перперикон. Ако и вие сте пътешественик по душа като нас, ще се съгласите, че истинската магия е да откриеш следи от миналото, които по някаква причина са останали незабелязани от масовия турист. Стигнеш ли до такова място имаш чувството, че откриваш чисто нов свят! 

Ще ви разкажа за няколко такива места в района на Свиленград и Хасково, които посетихме с приятели преди няколко години и които си заслужава да откриете: 

# 1. Крепостта Букелон край с. Маточина 

От крепостта е останала само цитаделата (вътрешната крепост), която се извисява на неголям хълм над село Маточина (на около 40 км североизточно от Свиленград). 


Местността се свързва с една от епичните битки от времето на Втората Българска Държава. Предполага се, че именно тук през 1205 г., войската на цар Калоян разбива армията на Рицарите Кръстоносци и пленява император Балдуин. Преди да бъде отведен в средновековната българска столицата Търново, важният пленник най-вероятно първо е бил затворен в крепостта Букелон.


# 2. Скалната църква край с. Маточина

Друга забележителност на с. Маточина е скална църква от 10 век, изсечена в скалисто възвишение. В близкото минало селото е попадало в една от строго охраняваните гранични зони, достъпът до които е ставал само с т.нар. ‘открит лист’ и може би това е една от причините църквата да не придобие популярност.


Скалната църква е оформена като правоъгълно засводено помещение, в което се влиза през малък, също така засводен коридор. Във вътрешността са запазени следи от издълбани форми най-веротятно с култово предназначение. Предполага се, че е била ползвана от монаси отшелници, последователи на различни ереси.


# 3. Старата църква в с. Маточина

Веднъж попаднали в това забравено от времето място, не пропускайте да видите и старата църква в селото. За съжаление при нашето посещение тя беше затворена, но и отвън е изключително фотогенична.


# 4. Крепостта край с. Мезек

В околностите на село Мезек (община Свиленград), на възвишението Калето се издигат останките от средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите.


Отбраната на крепостта е била подсилена с девет кули със заоблена форма и височина над 10 м. Освен гледка към селото и околностите, при ясно време от кулите се открива панорама към Бяло море.


# 5. Тракийски долмен край с. Хлябово

Долменът при с. Хлябово (община Тополовград) е най-внушителният в цяла България. Най-ранните материали, откривани при археологическите му проучвания, го датират в ранножелязната епоха (приблизително 1050-500 г. пр. Хр).


Сигурно знаете, че долмените (от бретонски: дол – маса и мен – камък) са първите представители на монументалната гробнична архитектура по българските земи. Разпространени са основно на територията на област Хасково в планините СтранджаСакар и Източни Родопи. Те стоят в основата на по-късно създадените уникални тракийски гробници. В тях древните траки са полагали телата на мъртвите.


Долменът край с. Хлябово е наречен "Нъчеви чеири" и е двукамерен. Предупреждавам ви, че откриването му е истинско предизвикателство предвид липсата на насочващи табели и таланта на местните хора да обесняват :)


# 6. Тракийски култов комплекс - Глухите камъни

Глухите камъни е един от най-големите тракийски скални култово-погребални комплекси в Източните Родопи. Светилището е разположено върху четири скални масива, разделени от дълбоки проломи. Ще го откриете по пътя от с. Малко градище (до Свиленград) за Ивайловград.


Интересни са нишите, издълбани в скалата и придаващи й вид на пчелна пита. Основната част от нишите са трапецовидни, но има и засводени или правоъгълни. Подобни ниши се откриват на много места из Източните Родопи. Предполага се, че тук е полаган праха на умрели знатни траки от района.


В случай, че сте любопитни да научите повече, ето няколко полезни линка с информация за обектите, както и за още интересни места в района като тракийската гробница в с. Мезек, скалната църква край с. Михалич:

Официалният сайт на Община Свиленград;

Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар