понеделник, 10 ноември 2014 г.

Да върнем лентата назад | Photo Stories

Дати като 10 ноември (1989 г.) винаги предизвикват противоречиви чувства и въпроси. Карат те да погледнеш назад и да се замислиш за утре. Навяват и малко носталгия по отминалото време, и облекчение, че то е вече зад гърба ни. Пораждат въпроса да помниш или да забравиш?


И докато много хора са избрали да забравят, то други пазят спомена за „онова време” или просто са любопитни да открият следите на едно минало, което не са преживели. 

 
С приятелите ни от Communism Tours in Bulgaria решаваме, че 10 ноември е добър повод да върнем лентата назад и да си направим коми-фото разходка във времето, когато москвичите бяха повече от мерцедесите, а бул. Цар Освободител се наричаше бул. Ленин. 


По следите на комунизма в София ще ни води истински екскурзовод - Албена от nvision travel. Бени ни посреща най-сериозно с пионерска връзка и призив: Готови ли сте, другарки? :)


Коми турът започва от църквата Св. Неделя, където е организиран превратът срещу цар Борис III с цел завземане на властта от комунистическата партия. Минаваме през 50те години на 20 век, когато е построено Ларгото, където днес са офисите на Президента и Парламента, а Св. София ни гледа от мястото на статуята на Ленин, отправил взор към бившия Партиен дом, на върха на който сега се вее националния флаг на мястото на някогашната червена петолъчка. 


В спомени за списание „Лада“ и шеги за стари лозунги стигаме до мястото на Мавзолея и въпроса – да заличиш или да запазиш историята си? Соц разходката продължава покрай Оборище в частта, където са живели много от членовете на Политбюро и стигаме до Паметника на руската армия (1954), който в наши дни се превърна в арена за протести чрез графити. Следващата спирка е Музеят на Социалистическото изкуство и парка Камбаните. 



Бени ни черпи с лимонови резенки, които ако сте опитвали, няма как да забравите някога ;)



Коми турът завършва в НДК (1981), където още с влизането ни посреща статуята на Майка България и ни напомня, че миналото е все още около нас и от нас зависи как ще гледаме на него и как ще продължим напред.

 
 
Ако обичате да експериментирате, опитайте разходка с пионерска връзка в центъра на София с коми туровете на nvision travelМожете да изберете разходка в София за ден (пешеходна или с ретро Чайка), да идете до символите на комунизма Правец или Перник, или да се включите в коми тур из Северозападна България, Плевен, Казанлък и Бузлуджа. 


Автори: Елица Лозанова и Communism Tours in Bulgaria I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

2 коментара:

  1. Харесва ми, но ако направите снимките с лентов фотоапарат и проявите филмите ще бъде по-ефективно :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Атанас! Идеята за лентов апарат определено е готина :)

    ОтговорИзтриване