неделя, 5 октомври 2014 г.

Предстои ви сватба или събитие, ето някои съвети за избор и поднасяне на вино! | Wine

Избор на заведение - меню

Един от акцентите при планирането на всяка сватба или събитие безусловно  е изборът на меню. За да бъде всичко възможно най-добре изпипано и балансирано, важен е не само изборът на ястия от менюто, а и правилното им съчетаване с напитки. След като сте се спрели на някоя от многобройните възможности от заведения, предлагани в момента, потърсете вариант сами да осигурите виното и алкохолните  напитки за събитието. Съществуват няколко популярни метода на таксуване на внесен от вас алкохол:
  • 'Такса бушон' (corkage fee)- такса за внасяне на брой бутилки;
  • Пакетна такса за внасяне на алкохол- обща сума върху внесения алкохол;
  • Доставни цени на алкохола- хотели и ресторанти, които работят с големи доставчици, имат практика да предлагат доставни цени за големи количества.
Колкото и голям избор на чудесни заведения с модерни кухни да има вече в България, за съжаление голям брой от тях работят с много ограничени и клиширани винени листи. Някои от тях работят предимно с вносни вина, както и с малък брой масови български вина- такива от големи производители от нисък и среден ценови клас с относително добър баланс качество-цена, създадени за масовия пазар. Колкото и прилични примери да има в споменатите вина, те не са нещо изпъкващо и запомнящо се, което да допълни и отличи събитието и да достави удоволствие на вас и на гостите ви.

Тук нашият съвет е да отстоявате правото си. Ако предложената от заведението, на което сте се спрели винена листа не ви допада, опитайте да се споразумеете  да доставите вината  за сватбения ден или събитие.

Избор на вино: в зависимост от сезона и типа събитие
Най-традиционният подход при избор на вино е свързан с времето на провеждане на събитието.

Ако тържеството е планирано за по-хладен сезон от годината храната и напитките, могат да бъдат малко по-плътни, наситени и пикантни. Ако се планира лятна сватба или събитие, особено през деня, то препоръчително е храната да не е толкова наситена, вината да са по-свежи, леки и ниско-алкохолни. Първичният път към съчетаването на вино и храна върви през спазването на едно просто правило - всяко следващо ястие и напитка трябва да надминава предходното по наситеност на вкус и аромати.

За начало е добре да изберете нещо  свежо - бяло вино от последни реколти или нежно розе. След това е подходящо да продължите с по-плътни и ароматни бели вина и по-изразени розета. Следват по-леките с плодов аромат червени вина, които да подготвят по-мощните червени вина, в повечето случаи отлежавали  в дъбови бъчви.

Задължителната сватбена торта или десерт може да се съчетае с интензивните, игриви мехурчета на някое естествено пенливо вино по класическа технология.


Welcome Drink
В последните години, част от сватбения маратон, неминуемо минава и през кратка пауза между отделните ритуали. Тази пауза най-естествено и също толкова приятно се запълва с поднасянето на напитка за добре дошли (welcome drink). В зависимост от времето и мястото напитката бива от качествен концентрат до леко пенливо вино.

Съветът ни е да изберете по -лека напитка поради следните причини:  
  • Напитката обикновено се сервира преди влизане в ресторанта без храна към нея;
  • Ако събитието е сватба, по-голяма част от гостите ви вече са прекарали няколко часа „на крак” и всичко по-силно алкохолно би ги подложило на сериозно изпитание;
  • Една лека, добре изстудена напитка би освежила, възбудила и приятно подготвила „небцето” на вашите гости за кулинарните предизвикателства, които сте им подготвили.
Препоръчваме ви няколко варианта за напитки:
  1. Леко не много пикантно розе: Розе Мидъл Форест /каб. сов./ Изба Манастира; Розе Парил Органик /Мелник,Сира, Мерло и Марселан/ Винарна Орбелус; Сарва Розе /Рубин, Каб.сов, Мавруд/ Винарско Имение Драгомир; Розе Инканто Ексентрик Меди Вали;
  2. Свежо бяло вино от последна реколта: Вионие Шато Бургозоне; Совиньон Блан Кера Тамара Изба Марян; Гевюрцтраминер Еолис Естейт; Орелек /Шардоне и Пино Гри/ Винарна Орбелус; Мускат Отонел Ревърсайд Изба Манастира;
  3. Естествено Пенливо Вино: Villa Yustina Brut Вила Юстина; Blanc de noirs Brut Логодаж, Zero Brut Едоардо Миролио.

Температура на поднасяне на вино

На каквото вино и да сте се спрели, не забравяйте, че за да се покаже то в най-добрата си светлина трябва да е поднесено с правилната температура.

Един прост съвет от нас - преохладеното вино макар и със затворени аромати минути след сервирането ще се затопли и ще разтвори букета си. Прекалено топлото обаче ще бъде с изкривен и агресивен вкус и аромат!

Препоръчителни температури на сервиране:
Искрящи и пенливи винарозе: 6-8 C
Леки, свежи бели вина (совиньон блан): 8-10 С
Бели вина (шардоне): 10-12 C
По свежи червени вина (пино ноар, гъмза): 14-16 С
Богати, плътни червени вина (мерло, сира, мавруд): 16-18 С


Изберете българското ;)

От нашата практика все по-чести, радостни свидетели сме на това, че повечето клиенти  и бъдещи младоженци спират избора си на българско вино. Това има своето обяснение. В последните няколко години бяха създадени модерни винарни повечето малки, занаятчийски, бутикови, правещи чудесни вина. Друг фактор са страхотните „бели” примери напоследък, които оборват клишето, че можем да правим само червени вина. Все повече се увеличава и производството на висок клас естествено пенливи вина, създадени по класическа технология. Не на последно място е и фактът, че има много добри вина от типично български сортове, подходящи за сватби с чужденци, когато целта естествено е да покажем с какви интересни, уникални винени сортове разполагаме!

В подобни случаи отлични отзиви сме получавали и препоръчваме - Монограм Мавруд& Рубин на винарска изба Вила Юстина; Виница Мавруд на Винарна Загрей; Аплауз Мелник 55 Вила Мелник; Рубин Резерва Винарна Драгомир; Букет Боровица Изба Боровица; Розе Колибри Мавруд Изба Манастира; Розе Нобиле Широка Мелнишка Лоза Логодаж; Бяло вино Димят Кера Тамара Изба Марян;Тамянка Сингъл Винярд Винарна Братанови и др.

Текст: Vino Orenda Wine Shop I Снимки: Google I 
Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар