неделя, 1 ноември 2020 г.

3x3 - от София до Лозана - Октомври | Life

[Check English version here]

От тази есен стартираме нова рубрика в блога. Целта й е съвсем лична и практична- искаме да се мотивираме за правене на повече нови неща в градовете, в които живеем и да ги опознаем по- добре. С идването на зимата и ситуацията с Covid-19 бихме искали да избегнем затварянето вкъщи и отдаване само на работа, затова си поставяме за цел да посещаваме повече събития, да откриваме нови места и да общуваме с нови хора в и около градовете, в които сме. А най-интересните 3 за месеца, ще ви споделяме тук. След септември, ето и най-интересното от октомври:

София

1. Разходка до Панчарево

Една неделя в началото на октомври решихме да прекараме следобеда на езерото Панчарево. Спонтанно организиран всъщност се получи излет с голяма група и 6, 7 деца. Времето беше повече от прекрасно, цветно есенно и топло. Целта ни беше разходка с лодка, а изходна точка заведение, чието име няма да споменавам, защото по никакъв начин не препоръчвам. Гледката обаче беше прекрасна, въздухът чист, децата щастливи. А човекът, който даваше лодките под наем ни препопъча вариант, който да събере всички деца и няколко възрастни- голяма лодка, която той управляваше. Разходката се получи прекрасно. Винаги е вълнуващо да си край водата, а на лодка сред есенно пожълтели хълмове е и толкова релаксиращо. 



2. Винен курс във Vino Orenda

На 24.10 Vino Orenda Wine Shop организира курс на тема "Познаваме ли Българските червени сортове". Събитията във Vino Orenda винаги са ценни, защото освен, че се пие хубаво вино, можеш да срещнеш интересни хора и да научиш много неща за виното изобщо и в частност за Българските вина. Темата този път бяха типични български червени сортове и опитахме 8 вина от рубин, руен, памид, евмолпия, мелник 55, широка мелнишка и мавруд. Макар да съм навътре в темата за виното и да съм посещавала много дегустации, тук винаги има какво да науча, а и винаги опитвам нещо ново. Откритието на деня за мен беше Руен на винарна Аугео и затвърдих страхотните си впечатления от Виница Мавруд на винарна Загрей. 

  


3. Рожден ден с нулев отпадък в Благичка- Zero Waste

Тази година малкият ми Матей стана на 6. Всяка година се опитваме празнуването на рождения му ден освен парти и торта да има някаква добавена стойност, да е преживяване както за него, така и за гостите му. По щастлива случайност единственият Zero Waste ресторант в София се намира в нашия квартал и решихме това да е и темата на празненството. Блажка освен, че беше наша домакиня, ни разказа повече за принципите на живот с нулев отпадът, заведе ни до компостера и ни организира забавен куиз с въпроси по темата. Накрая пък децата си нарисуваха с бои по една стара фанелка, за да видят нагледно какво означава reuse. Посещението определено ми напомни колко много неща мога да подобря в ежедневението си, така че да произвеждам по- малко отпадък и да оставям по- малък отпечатък върху природата. 


                      
Лозана

1. Вербие

Този октомври мина под знака на походите. Първо и преди всичко защото те са в ДНК-то на Швейцария и на второ място новата вълна на C19 в Европа отново затвори много врати и отвори място за нови страсти. Само за месец направих 3 разходки край алпийския курорт Вербие, две от които в два последователни дни, за да разбера, че планината е различна всеки сезон, всеки ден и дори всеки час - в събота край Вербие бе златна есен, а в неделя миришеше на зима и снегът скърцаше под обувките. 



2. Сам на поход

Преди да се преместя в Швейцария идеята да ида сама на поход дори не ми е минавала през ума. Тук обаче походите са толкова неразривна част от ежедневието на хората, че да отидеш сам на поход изглежда най-естественото и лесно нещо, и реших да опитам. Като човек, който го прави за първи път, заложих на добра подготовка и ето 5 неща, които ми се сториха важни и бих ви посъветвала да направите ако сте новаци като мен: 1. Купете си хубави обувки за поход; 2. Започнете леко като си изберете кратък маршрут; 3. Изберете си популярен маршрут; 4. Проучете условията на маршрута предварително, и 5. Заредете си батерията на телефона:)

Можете да прочетете повече за моя първи самостоятелен поход тук. Беше наистина зареждащо преживяване и определено ще повторя, защото се оказа безкрайно зареждащо и релаксиращо. Докато ходиш сам успяваш да се абстрахираш от целия заобикалящ ни шум и от всички дразнители, и да останеш сам с природата.


3. Есенен ден в Lavaux

Lavaux е моето щастливо място тук в Швейцария. Само на няколко минути от града, по целия път от Lausanne до Montreux можеш да се насладиш на невероятната красота на лозята, докато се разхождаш от едно градче до друго. Терасовидните лозя са известни с красотата си във всеки един сезон. Но есента! През есента лозята се обагряд в невероятно няанси на жълто, оранжево и червено и е невероятно удоволствие да се шляеш сред тази прелест. Този октомври открих нов маршрут сред лозята, който започва от старинното градче St. Saphorin, през Rivaz, Epesses и Chexbres, което е малко по-високо над езерото.


Автор: Елица и Валентина I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

Няма коментари:

Публикуване на коментар