вторник, 29 август 2017 г.

6 причини да видите Тунис | Travel

Тунис е едно от първите ни пътувания извън Европа. Мина доста време от това пътешествие, но още си спомняме всички красиви места, които открихме там и всички вълнуващи нови преживявания като първата езда с камили или джип сафари сред пясъчните дюни. Снимките са още от ерата на турбо-сапунерките, но въпреки това отразяват цветовете и настроението на местата, които искаме да споделим с вас.



1. Римският колизеум в Ел Джем

Знаете ли, че в Тунис се намира вторият по големина колизеум в света? Невероятно красивият римски колизеум в Ел Джем e събирал около 30 000 зрители. На влизане в малкото градче нищо не подсказва за това, което ви очаква. Останките на колизеума се издигат насред ниски и олющени къщи, и това прави гледката малко извънземна и смущаваща. Може би и това е една от причините този колизеум да ни се стори по-впечатляващ от римския.



2. Древният Кайруан

Това, което трябва да знаете за Кайруан е, че е най-старият град на Тунис и четвъртият свещен град на исляма след Мека, Медина и Йерусалим. Градът е прочут с красивите си плетени и тъкани килими, които няма как да пропуснете при посещението си - било по уличните пазари или в специалните работилници за килими. Но безспорно най-впечатляващото тук е Голямата джамия – обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.





3. Берберските жилища, изсечени в скалите

Скалните жилища на берберите са наистина нещо, което си заслужава да видите. Векове наред берберите издълбават жилищата си в пясъчните хълмове в търсене на поносими температурни условия. Обикновено отделните стаи са издълбани около кръгла зала с отвесни стени и небе вместо покрив. Най-интересно е, че част от тези жилища сега са туристически атракции, но други все още се обитават от своите собственици.



4. Природата

Тунис е преди всичко свят от пясък и скали. Но дори сред тази сурова природа, ще откриете невероятно фотогенични места и необичайни гледки. Като суровите червени скали, скрили в грубите си прегръдки малки зелени оазиси.




Или като магнетичната пустиня, където можете да отседнете в хотел в истински пустинен оазис. Това е мястото и момента да пояздите камила. Ако не сте опитвали, трябва да знаете, че, срещата с тези симпатични грозновати животни е нещо, което буди много смях и се помни дълго.



В пустинята на Тунис са снимани и много от сцените от първия филм от поредицата “Междузвездни войни”. И да, все още можете да видите декорите, които са се превърнали в невероятна туристическа атракция.



5. Плажовете

Освен всички нови места и екзотични приключения, които може да предложи Тунис, тук има и прекрасни плажове. Местата, където можете да отседнете без да се притеснявате са по-скоро туристически комплекси, изолирани от тунизийската действителност, но пясъчните плажове и хотелите определено ще ви допаднат.



6. Цветовете на медината 

Старите градове винаги са очарователни независимо къде по света се намират. Настроението и цветовете на Тунис ще откриете и опознаете точно тук - в стария град (медина). Разходете се сред тесните улички, белите къщи със сини врати и капаци, красиво изрисувани кашпи, и цветни пазари. Не пропускайте да изпието чай с кедрови ядки на шарен миндер.

Това е Тунис какъвто го видяхме преди години. Дали и днес, след Арабската пролет, е също толкова гостоприемен към туристи? Тъжно е да си задаваме този въпрос, но уви, той звучи актуално. И само можем да се радваме, че бяхме там и видяхме всичко това. Затова, приятели, не отлагайте мечтаните пътешествия! Докато още има отворени врати към чудесата на света, потърсете ги!


 
  

Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram 

Няма коментари:

Публикуване на коментар