неделя, 14 май 2017 г.

4 досадни представи за розето | Wine

1. Мъжете не пият розе. Това е клише, което неизбежно сме чували. И така... като за начало имаме Брад Пит, който заедно с Анджелина си купи винарна във Франция, специализираща в розето /Шато Миравал/, после чуваме за Мик Джагър, който е известен фен на Cristal Rose, а също и за Федерер, който обожава Moet Rose и даже става посланик на марката. Напоследък често виждаме звезди като Jay Z с чаша розе на яхтени партита и други събития. Да, мъжете, които разбират от вино- пият розе!


2. Розето се прави като смесим бяло и червено вино. Добре де, това не сме го чували, но може би като се смесят бели и червени сортове грозде. Истината е, че розе се прави от червени сортове, които просто престояват по- кратко в досег с ципите, от където идва цветът на виното /понякога дори броени минути/.

3. Розето върви само с ягоди и малини. Да, изглежда красиво на снимки и тези плодове често се долавят в аромата. Но розето се слави като food friendly вино и е едно от универсалните вина при съчетание с храна. Върви чудесно с морска храна, салати, пастети, терини, сандвичи за пикник.


4. Френското розе е най- хубавото. Даа, Франция определено има традиции в правенето на розе. А през последните години в България се наложиха така наречените провансалски розета, които са по- леки, не толкова плодови, с цвят сьомга. Но това е просто един стил, който много се харесва на едни и не толкова на други. В България естествено не може да се направи провансалско розе, както не може да се направи Совиньон блан от Нова Зеландия. Но пък срещаме чудесни примери на розета в различна стилистика, както и на такива от типични български сортове като Мавруд, Широка Мелнишка Лоза, Гъмза.


За финал да си припомним няколко идеи за летни коктейли с розе

Автор: Валентина Лозанова I Снимки: Internet I Публикувано в Life Tasting Blog 

Последвайте ни във Facebook и в Instagram 

Няма коментари:

Публикуване на коментар