вторник, 20 септември 2016 г.

Гроздобер в Южен Сакар | Events

На 11 септември винарски изби и лозари от Харманли, Южен Сакар отпразнуваха заедно гроздобера в района. Въпреки, че септември е един от най-натоварените месеци за винопроизводителите, в последните години все повече от тях отделят време да отпразнуват гроздобера заедно с любителите на виното. Винарните от Южен Сакар обаче правят крачка напред – заедно превръщат гроздобера в местно събитие, което си заслужава да посетите и подкрепите.




„Празник на Гроздобера Харманли 2016” се организира за втора поредна година с подкрепата на Община Харманли и винарските изби Вила Бассареа, Иво Върбанов, Винарна Братанови, Винарска изба „Кастра Рубра”, Винарска изба „Тера Тангра”, Винарска изба „Малката звезда” и „Коларово”. Още щом видяхме всички тези имена в поканата, знаехме, че ни очаква истинско винено приключение. С много настроение и заредени фотоапарати поехме към Харманли, където ни очакваха домакините ни от Винарна Братанов.

 

И ето как ни посрещнаха. В неделя предиобед в градската градина на Харманли се усеща празнично настроение. Харманлии и гости на града се събират около сцената, изпълнители в носии репетират стъпките си зад кулисите, звучи музика, а винарните се подготвят да представят продукцията си.




„Празник на Гроздобера Харманли 2016” започва с пресъздаване на местните обичаи по събиране на гроздето, продължава с песни и танци на изненадващо голям брой самодейци от града и общината, за да завърши с шарено хоро, което обединява изпълнители и посетители. 






Както повеляват традициите, кметът на Община Харманли поздрави всички присъстващи и пожела добра реколта на винопроизводителите, а местните свещеници отслужиха водосвет за здраве и берекет.






И докато сцената пулсира в ритъма на празника, всички се наслаждаваме на опияняващия вкус на вината на Южен Сакар :)


Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram


Няма коментари:

Публикуване на коментар