вторник, 13 октомври 2015 г.

Изненадите на гроздобер 2015 | Wine

Тази година сезонът на гроздобера започна през август и винарите бяха оптимисти. В средата на октомври експертите споделят, че реколта 2015 определено ще е по-добра от предишната 2014, но въпреки доброто количество на гроздето, не би могла да се сравни с великолепната 2013.

Сигурно ще се съгласите, че сезонът на гроздобера е красив! Не само поради хубостта на есента сред лозята, но и заради вълнението от събирането на целогодишния труд на лозарите, заради трепетното очакване за качество на гроздето и заради нетърпението какво ново ще сътворят технолозите. Ние също сме нетърпеливи и в края на сезона ще проверим как протече той в някои винарни и какво нови са ни подготвили те.



Във Винарска изба Манастира се радват на добра реколта и за първа година ще винифицират няколко нови сорта като Совиньон блан, Шардоне, Мерло и Сира, а през ноември ще ни зарадват с първото си Младо вино.


Вила Юстина стартира своята кампания през септември с Шардоне и с благослов за богата реколта. Тази година в разгара на кампанията си, винарната отвори врати за винолюбителите като организира специални посещения с цел да ги направи съпричастни с усилията, които екипът влага в производството на вината от реколта 2015. Определят годината като добра, но не и отлична, а ние ще чакаме с нетърпение и новото което подготвят- естествено пенливо розе!


От Винарна Братанови  определят 2015 като една странна година по отношение на съзряване на гроздето, може би и заради хладната пролет, последвана от жеги и сегашните есенни валежи. Като цяло гроздоберът е стартирал необичайно късно, включително и на белите сортове. Въпреки това очакват много добри резултати от своя кабарне фран 2015, а и планират работа с нов сорт - Рубин.

 

И докато гроздоберът тече на полето, в лабораторията екипът на Вила Мелник прави прекрасни блендове под ръководството на главния технолог: опитват едносортовите вина и ги комбинират в различни съотношения, за да достигнат желаните комплексни аромати и вкусове. 

  

Определят годината като много добра и очакват страхотни вина. Надяват се на хубаво време за късно зреещите местни сортове като Широка Мелнишка Лоза. Знаят, че в работата с тях винаги има риск, но и очарование :)



Тази година в Меди Вали се радват на едно добро Шардоне и много хубав Рубин - добре узрял, леко стафидиращ, както трябва да бъде - може би най-добрият от няколко реколти насам! Точно затова ще го очакваме самостоятелно в нова серия.


Хладната пролет, летните жеги и есенните дъждове категорично превръщат 2015 в една не лесна година. Винарите се радват на добри количества, там където остава да се оберат късно зреещи сортове се молят за дълго "циганско лято", но доброто качество може да се окаже изпитание.На доста места се забелязват сравнително добри захари в гроздето, но и зелени, неузрели танини. Не на последно място е ясно, че резултатите много зависят и от това кой как е успял да се справи с трудностите и да пощади лозята си след лошата 2014. Нетърпеливи сме да опитаме и се надяваме на приятни изненади.

Автор: Елица Лозанова със съдействието на Vino Orenda Wine Shop I Снимки: личен архив на винарните I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар