неделя, 15 февруари 2015 г.

Бали - остров с добра карма | Travel

Остров Бали е смятан от мнозина за едно от най-красивите и мистични места на света. Много са причините за това - красивата природа, тропическият климат, интересната култура и невероятните хора: усмихнати, благи и смирени. Но безспорно едно от най-впечатляващите неща на острова са уникалните вярвания и традиции, които са проникнали във всеки аспект от живота в Бали.  
Въпреки, че е част от ислямска Индонезия, религията на Бали не е ислям. Над 90% от балийците изповядват индуизъм (Hindu), едва 5 % са мюсюлмани, а останалите са будисти и християни. Когато ислямът покорява остров Ява през 16 в. много почитатели на индуизма се преселват в Бали и от тогава индуизмът продължава да доминира на острова. На база на традиционния индуизъм и будизъм, комбинирани с почитане на праотците, анимизъм и магия, с времето Бали развива своя собствена и уникална система от вярвания.

Но тук няма да ви говоря за религия и теология, а искам да ви разкажа за впечатленията си от един различен свят – някак близък на ествествената ни нужда от хармония и така далечен на възпитанието, дадено ни от западната цивилизация.
На Бали вярват, че Бог е навсякъде. Затова и знаците на вярата могат да бъдат видени във всичко - в храмовете, в даровете на храна и цветя, в каденето, в изкуството и занаятите, в ежедневието.
Балийците вярват, че божественото не е някъде далеч от хората, а е част от заобикалящ ни свят. Всеки елемент в природата – животни, растения, камъни и всички предмети притежават своя собствена сила, която е силата на божественото. Затова всеки предмет може да бъде дом за духовете, чиято енергия може да бъде насочвана към добро или зло. По тази причина в Бали има много ритуали, които да гарантират, че доброто ще триумфира всеки ден.

Всяка сутрин на острова започва с ритуал по поднасяне на дарове на божества и демони. Мъже и жени, облечени в традиционните си саронги, тихо палят ароматни пръчици, забодени в кошнички от бамбукови листа и пълни с пресни плодове и свежи цветя.
Тези красиви малки дарове се оставят пред статуите във всеки храм за божествата и по земята за демоните. Всеки стопанин ги поставя на земята пред дома си. И това не се прави от страх, а от благодарност и с вяра, че трябва да дадеш, за да получиш.
  
В Бали вярват, че доброто и злото са част от живота и в основата на всички вярвания и ритуали е постигането на баланс между тях. А балансът се постига чрез хармонични отношения с другите хора, с духовете и с природата, която ни заобикаля. Пример за това вярване са черно-белите дрехи, с които са препасани много дървета и каменни фигури. 
Черно-белите квадратчета символизират положителната и отрицателна енергия (ин и ян), светлината и мрака, приемането, че една и съща сила създава доброто и злото, и двете са неразделни, защото да разбереш едното, ти трябва да прживееш другото.
 
Храмовете в Бали не внушават страх и величие. Те са просто открити дворове, заобиколени с каменни дувари, където хората могат да медитират и директно да общуват със своите богове и предци.

Последователите на индуизма почитат основно три вида храмове, посветени на три божества: създателя бог Брахма, хранителя бог Вишна и Шива- богът на смъртта. С почитането на тези божества през вековете на острова е постигната хармония. Във всяко селище, във всеки дом, в хотелите, ще видите молитвени места, както у нас са иконостасите.

Всеки храм в Бали има свой празник, който се ознаменува с духовна церемония. На острова често може да се види такава церемония – шествие на усмихнати хора, облечени в бяло, носещи дарове от плодове и цветя.


  
По време на храмовия празник хората оставят на молитвените места храна и обезателно цвете, за да омилостивят боговете. Цветята са неизменна част от всеки ритуал. По време на молитва хората ги държат в ръце, а после жените ги поставят в косите си.

На остров Бали изкуството е религия и религията е форма на изкуство. Ролята на многобройните храмове, на загадъчните танци и церемонии, на местната музика е само част от хармонията на острова и сякаш очиства душата и тялото на човека. В основата на индуизма стои вярването в прераждането и закона за кармата, според който действията на човека спрямо другите ще повлияят на собствената му съдба. Балийците вярват, че като мислиш добро, говориш добро и правиш добро, създаваш своята добра карма. 


  

По пътищата на острова често ще срещате надвиснали над шосето бамбукови дървета, на върха на които, точно над движещите се коли и хора, висят цветни ленти и пискюли. Това е само един от символите, приканващи хората да вършат добри дела.

Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

1 коментар: