вторник, 27 януари 2015 г.

Мулти културно с Бистра | Inspiration



Бистра Иванова е изключително вдъхновяваща млада жена, която определя себе си като много щастлив и активен човек. Зам.-председател на Мулти култи колектив, с които работи за интеграцията на бежанци и мигранти; координатор на платформата за доброволчество TimeHeroesкоординатор на ПроИнфо, с които развиват Европейската къща на гражданското общество в България. Всички те са граждански организации и чрез тях всеки ден Бистра се радва на силата на хората да променят себе си и света. Носител е на националната награда Доброволец на годината на Фондация Астика през 2011 г., а през 2014 г. беше обявена за една от 40 до 40 на Дарик радио и номинирана за Човек на годината на Български хелзинкски комитет. От 10 години е вегетарианка, обича да пости и гладува, да чете, пише, рисува и спортува. Завършила е медии и финансов мениджмънт и маркетинг. 
  •    Разкажи ни за проекта Мулти култи?
Мулти култи съществува от 2011 г., когато моята мила приятелка и вдъхновителка Звезда Ванкова започна да организира на 100 % доброволни начала културно-кулинарните събития Мулти култи китчън („добра практика” според Европейската комисия) – в рамките на няколко часа в неделя следобед даваме възможност на чужденците в София да представят себе си по начина, по който те намерят за добре. Включването им като лица и двигатели на събитията ги радва и мотивира невероятно, цялата им общност се активира и всички дават идеи и помагат с каквото могат, за да се получи хубаво събитие. Досега хора от Африка, Азия, Европа, Северна и Южна Америка са представяли своите автентична кухня, напитки, музика, танци, филми, занаяти, народни носии и т.н. Тези неформални срещи бързо набраха скорост и скоро местата започнаха да се изчерпват за часове, след като сме обявили новото събитие.

По-късно ни хрумна идеята за Мулти култи картата на София. От 2013 г. картографираме автентични чуждестранни и български (защото интеграцията е двустранен процес) ресторанти, магазини, сладкарници, пекарни. Взимаме интервюта от собствениците / главните готвачи, правим професионални снимки на обекта, както и си партнираме с художниците от Компот колектив, които рисуват историята на главния ни герой под формата на стилизиран портрет. По този начин показваме колко шарена и вкусна е София и провокираме позитивен интерес към чужденците. За нас най-главното е да показваме лицата на хората, да разказваме техните истории, да позволяваме и техните гласове да се чуват. Така подпомагаме тяхната икономическа, социална и културна интеграция.

Към „вкусните” ни дейности добавям кулинарните курсове с чуждестранни готвачи, които организираме 1-2 пъти месечно, както и Мулти култи кетъринга, който организираме за публични и частни събития с помощта на ресторантите от картата. 


Дейността на Сдружението обаче е още по-широка, защото екипът ни разполага и със страхотни експерти по интеграция и миграция. Извършваме независим мониторинг на интеграцията на бежанците в България, координатор за България сме на Европейския уебсайт за интеграция на Европейската комисия, национален партньор сме на европейската мрежа за политики в областта на образованието на мигранти СИРИУС и още!
  • Кое те вдъхновява в работата ти с хора от толкова различни държави?
Харесва ми, че даваме възможност на чужденците да бъдат активни, да ни изненадват приятно и вкусно, да ни показват най-доброто от себе си и по този начин да ни стават приятели. Срещата с всеки нов човек ме обогатява. Мечтая да видя България като една хуманна държава, в която всички хора живеят спокойно, достойно и щастливо.



  • Смяташ ли, че сме толерантни към чужденците и в частност към емигрантите в България?

Да, смятам. Не зная за друг народ освен българския, който за хиляди години история да е нямал роби. Това е нещо уникално и по същина на светлинни години от днешната идея за толерантност и политически коректното говорене. Това е социално признание, че всички хора са равни в правото си да бъдат свободни и щастливи. 
  • Имаш ли любима Мулти култи кухня или ястие?
Много обичам да дегустирам и приготвям най-различни вегетариански ястия от целия свят. За да бъда здрава и щастлива, от известно време предпочитам основната ми храна да бъде сурова, избягвам пшениченото брашно, кравето мляко и всички edible food-like substances (по Майкъл Полан). 


  • Как зареждаш батериите?
Сънят помага много, но често съм свръх заета и не успявам да се организирам така, че да спя достатъчно. Когато издавахме втората версия на Мулти култи картата през ноември 2014 г., си спомням, че в продължение на седмици си лягах след 5 сутринта, но въпреки това бях спокойна и щастлива, защото се гушках в топлото легло при моя прекрасен мъж. Така че бих казала, че каквито и трудности да има човек, особено в кошмара на свръх заетостта на 21 век, всичко е по-хубаво, когато си с човек, с когото се подкрепяте и обичате от все сърце.
  • Какви са бъдещите ти планове?
В личен план – да се науча да шофирам и да организирам 3-седмично пътуване с кола из Европа с крайна дестинация Барселона. В професионален – с екипа да развием организационната структура на Мулти култи.
  • Какво ново да очакваме от Мулти култи?
Тази година ни предстоят много хубави неща. Вече работим по национална медийна кампания Кухня срещу ксенофобия, в която предвиждаме работа с журналисти за балансирано отразяване на темата, както и събиране на 60 лесни и вкусни рецепти от целия свят и споделянето им със света. Също така вече работим по разширяването на Мулти култи китчън и Мулти култи картата в цялата страна. Продължаваме активното организиране на кулинарни курсове, организиране на кетъринг, както и работата ни на ниво политики. Да, ще бъде една добра година! Нека и вашата е такава! 




Очаквайте скоро любимите места на Бистра от Мулти култи картата.

Снимки: личен архив I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар