понеделник, 27 октомври 2014 г.

В настроение за Хелоуин | Photo Stories

Започва последната седмица на октомври, а както знаете в нощта на 31 се отбелязва Хелоуин (Halloween). Празникът не е традиционен за България, но с течение на времето успя да се наложи подобно на Свети Валентин. Може би защото всеки повод за парти е добре дошъл, независимо от произхода му. И така, време е да си създадем настроение за празника с няколко хубави снимки и като ви разкажем малко повече за историята му.


Името: Halloween е съкращение и идва от “All Hallows’ Evening” (Вси Светии).

Произхода: Интересно, че корените на празника са по-скоро британски, отколкото американски. Древните келти чествали празника под името Samhain (в превод „края на лятото”), с който отбелязвали края на сезона по прибиране на реколтата и подготовката за зимата. Келтите вярвали, че в нощта на 31 октомври границите между нашия свят и отвъдното се отварят и духовете се връщат само за нощ, за да причиняват беди. За да се пазят от злите духове хората палели огромни огньове. През 19в. традициите на празника били пренесени в Северна Америка от ирландските и шотландски емигранти.


Обичаите: Хелоуин традиционно се свързва с различни традиции като палене на огньове, около които всички се събират; „пакост или сладкиш” идеята ( “trick or treat”), при която децата, облечени в страшни костюми, обикалят домовете в квартала и събират бонбони; партита с костюми; посещаване на различни „обитавани от духове” обекти, както и традиционното издълбаване на тикви. 

Костюмите: Идеята на страшните костюми е да плашат духовете, преминали границата на нашия свят. Нещо като аналогия на родните кукери. В днешно време деца и възрастни се радват на възможността за една вечер да бъдат пременени като вампири, вещици и други страшилища, а защо не и като приказни герои, феи и принцеси.


Украсата: Някои от най-популярните украси за Хелоуин са тиквите, на които са издялани ужасяващи лица, плашилата, вещици, оранжеви и пурпурни лампички, надуваеми украшения като паяци, тикви, мумии, фигури на зловещи герои като Дракула и Франкенщайн, и др. Всяка къща в страните, празнуващи Хелоуин се подготвя предварително за празника със зареден с шоколади и бонбони хладилник. Помолихме приятели да споделят как се подготвят за празника в Америка. От следващите снимки ще се убедите колко сериозно се приема той зад океана!





У нас: Знаете ли, че в България по стар обичай също има ден на мъртвите и той не е свързан с почитането на паметта на хората, напуснали живота (т.нар. задушници), а с вярвания, че зли сили от подземното царство, наречени русалии излизат на земята. Това е Русалксата неделя – седмицата, която започва непосредствено след Петдесятница – в деня на Свети Дух.


Вие също имате време до петък: да си направите тиквен фенер, да се заредите с черен (в духа на празника) шоколад, да си изберете драматично домино за маскировка и да отбележите празничната нощ с бутилка кърваво червено вино - като нас J 

Весел празник!


Автор: Елица Лозанова I Снимки: eLights photography & приятели I Публикувано в Life Tasting Blog

Няма коментари:

Публикуване на коментар