сряда, 24 октомври 2018 г.

Софийска Брънч карта| Lifestyle


От доста време ми се иска да пиша за брънч местата в София. През последните 2-3 години сме обиколили много заведения, които предлагат брънч или производни и не всички са били успешни, а и не всички са оцелели във времето. Има и попадения обаче, както и такива, които посещаваме редовно. 
Много обичам брънчовете. За мен това е синоним на дълъг мързелив съботен/ неделен обяд и време със семейството, в което малкият опитва от всичко, чете книжки на масата, а ние пием крафт бири и не мислим за задачи.
Обичам яйца, обичам палачинки, а най- много ги обичам едновременно:)

Ресторант Багри
Багри ми е любимо място както за брънч, така и за обяд през седмицата и за вечеря през уикенда.Тук към храната наистина се гледа с отношение. Кухнята е сезонна, менюто кратко и предлага пресни, сезонни продукти, много от които от малки ферми и производители. Всичко, което съм опитвала е било вкусно. Брънчовете често са тематични и се обявяват във Фейсбук страницана им.

ул. Добруджа 10

Cafe Parallel 43
Друго място, на което държат на здравословната храна. Палачинки от овесени ядки и банан, кюфтенца от киноа, качамак с гъби, киш със спанак, матча лате... Обстановката е наистина приятна, а ястията различни всеки уикенд. Бонус са книгите с рецепти по рафтовете, от които винаги си открадвам някоя идея. 


Бул. Витоша 192

CAVA
В Cava нещата са прости- брънч менюто съдържа 3 класически неща и са еднакви всеки уикенд. Знаеш какво да очакваш и е лесно- поръчваш всичко. Причината да се връщам е наистина уютната обстановка, малките детайли и двете места до прозореца, където сме изпили и доста вино. 


Ул. Парчевич 52

Aubergine
Още едно вкусно място, където брънчът всъщност е закуска и за съжаление не винаги успяваме да я хванем /в 12ч. приключва/. Когато сме успявали обаче сме хапвали страхотна домашна баница, пържени филийки от квасен хляб със сладко от сини домати!

ул. Карнеги 11

Котлет
В Котлет попаднахме веднъж случайно, но се изнанадахме много приятно. Тук също се предлагат тематични брънчове, хапва се на голяма обща дървена маса, а можеш да си тръгнеш и с прясно месо за готвене, което е и основното предназначение на мястото. Препоръчвам любимата ми шакшука!



Ул. Нишава 153

Не всичките ни опити за брънч са се оказвали успешни, макар че често съм посещавала много рекламирани места. В Жасмин чакахме над час и в крайна сметка дойде поръчаното само на един от нас. В Мотто сметката често се разминава с цените от менюто. В Brick Cafe храната беше доста посредствена, макар и с добра презентация. 


Любимо място ми остава Фабрика Дъга, но за съжаление е почти невъзможно да се намерят места през уикенда. 
А в новото място Старата Госпожа още не съм ходила- ще изчакам малко да се изредят всички блогъри:)

Брънч картата ще продължи да бъде допълвана. 

Автор: Валентина Лозанова I Снимки: Валентина Лозанова I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

вторник, 23 октомври 2018 г.

DiVino Taste 2018- чакаме те! | Events


Чакаме го цяла година и ето че наближава- най- значимият форум за Българско вино DiVino.Taste. Този път в Интер Експо Център. 

От 23 до 25 ноември тази есен зала 5 на Интер Експо Център София ще се превърне в най-голeмия дегустационен салон на България! Новото местоположение на Форума на българското вино DiVino.Taste дава и нови възможности и предимства за избите, които ще вземат участие в изложението  – по отношение на пространство, логистика и представяне.
DiVino.Taste е най-силният и многолюден форум на българското вино у нас, където среща си дават и най-малките, и най-големите в бранша, а също сомелиерите и търговците на вино, ресторантьорите и крайните клиенти –винолюбители и ценители.  
Изданието през Ноември 2018 ще събере над 70 Български винопроизводители с избор от над 500 от най- добри те български вина за дегустация. 

А ето и няколко акцента от програмата: 
За DiVino Taste 2018 у нас пристига най- големият експерт на шампански вина в света- Том Стивънсън. Той ще води уникален майсторски клас за розовите вина- икони от Шампан. 
За първи път на DiVino Taste ще се запознаем с качествената система на германските вина. Ще отидем на винено пътешествие от люлката на виното Грузия през Шампан, емблематичната испанска Риоха и Фриули в Северна Италия. Винената обиколка на света ще завърши в Австралия с приключение из най- великите тероари на този континент. 

Ще отправим и поглед към бъдещето на традиционните бели български сортове. Николай Кръстев, един от младите и талантливи български уайнмейкъри, ще представи някои от най-добрите примери за вина от такива сортове, но и ще проследи тяхното развитие във времето.

По време на тазгодишния DiVino.Taste ще отворим вратата към един нов и вълнуващ свят и ще изненадаме любителите на виното… с майсторски клас за студено пресования зехтин! В това невероятно изживяване ще ви потопи Анна Петкова, сертифициран сомелиер по зехтин в International Culinary Centre и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк.

За пръв път в България ще бъдат представени с дегустация чаши Riedel, определени специално за три от знаковите български червени сортове – мавруд, широка мелнишка лоза и рубин.

Министерството на туризма ще представи проекта Сподели България за райониране на страната и популяризиране на 12 винено-кулинарни дестинации.


Билетите за изложението вече са в продажба. Можете да закупите билети за шоуто предварително онлайн на по-добра цена във Vintageclub.bg.

За по-подробна информация следете taste.bg
а на място на събитието ще бъдем ние- Life Tasting- ето как да ни познаете;)

Текст и снимки: DiVino Taste & личен архив 

неделя, 21 октомври 2018 г.

Да откриеш Далас | Travel

Има места, за които мечтаем! Има места, за които не хаем :) За местата от мечтите си правим планове, списъци, събираме пари. Животът обаче си има своя програма и често ни праща някъде, където не сме и помисляли да идем. Така се случи с мен преди седмица, когато работата ми ме отведе в Далас, Тексас.

Няколко дни преди да замина започнах проучване в Интернет и сред приятели, които вече бяха ходили. Въпреки, че Тексас не е особено интригуваща дестинация, успях да се сдобия с приличен списък с идеи. Ако и вие като мен се озовете в Далас за ден или два, ето няколко предложения за добро изкарване:



1. Bishop Art District

Bishop Art District e добре пазена тайна в Далас! Дори шофьорът на Uber не знаеше за мястото. Това обаче е най-интересното място в Далас, което открих докато бях там. Ако трябва да го оприлича на нещо познато, ще ви кажа, че е като Капана в Пловдив. Названието ‘district’ се оказа малко преувеличено. Мястото е по-скоро уличка с приятни къщи, симпатични магазинчета и няколко емблематични места за хапване. Това е едно от малкото места в Далас, където да се разхождаш пеша не е твърде странно ;)







Пристигнахме в Bishop Art District към 10 ч. сутринта и се оказа, че малко сме подранили. Повечето магазини и заведения отварят в 11 ч. Намерихме си чудесно място за закуска с цитати на Джим Морисън, пръснати по масите. Бях си намислила да опитам така популярното в Instagram Acai bowl – оказа се голяма вкусотия, която сега издирвам в София.



Друго емблематично място в квартала е пекарната Emporium Pies. Тук ще откриете класически американски пай. Ако не сте го опитвали – задължително трябва да го направите. Не толкова, че е нещо изключително вкусно, но е нещо типично американско. Ако сте били в US знаете, че порциите са огромни. Това важи и за пая. Едно парче ще ви затрудни дори ако сте двама! Аз заложих на Lord of the Pies – класически ябълков пай с канела. Поискайте си сладолед.



  
   

Ако искате да обядвате или да вечеряте, най-популярното място в Instagram е Oddfellows. Трябва да се заредите с търпение, защото в Тексас обичат да се хранят на вън и да чакат на опашка. За всяко прилично заведение ще ви се наложи да чакате. Хубавото е, че ви взимат телефона и ви пращат sms, когато масата ви е готова.



2. The Sixth Floor Museum at Dealey Plaza

Сигурно знаете, че именно в Далас е убит президентът Джон Кенеди. В сградата, където на 22 ноември 1963 година Лий Харви Осуалд е застрелял президента, днес се намира музеят Sixth Floor. Дори и да не сте любители на музеите, този е любопитно място с много снимки, филми от живота и политиката на Джон Кенеди. Тук ще видите и прозореца, от къде Осуалд стреля по президента според официалната версия за атентата.




  

3. Tex-Mex

Не сте били в Тексас, ако не сте опитали типичната за района кухна, наречена “tex-mex”. Сигурно се сещате, че съкращението идва от Тексас- Мексико. Истината е, че в текс-мекс кухнята определено преобладават мексиканските продукти и подправки, с щипка тексаски привкус (както я описват самите тексасци). С помощ от приятел открихме типично ресторантче, което препоръчвам горещо – Mia’s Tex-Mex Restourant. Текс-мекс е комбинация, която няма да ви остави безразлични.

 
 

4. Stockyards

Както навсякъде в Щатите, разстоянията са големи, а публичният транспорт не е особено популярен. За да разгледате града и околностите му ви трябва кола. За по-малките разстояния можете да използвате Uber, но ако сте в Далас и искате да видите каубои, определено трябва да  наемете кола и да отскочите до Fort Worth (около 1 час от Далас).

Stockyard е каубойският вариант на нашия комплекс Етъра. Мястото е добър фон за снимки, има няколко ресторанта за бургери и американска крафт бира, както и арена за родео. За съжаление не успяхме да видим родео, но изглежда като вълнуващо преживяване ако сте турист в Тексас.














5. American taste

Какво да опитате в Далас? Освен текс-мекс кухнята и американския пай, обезателно трябва да опитате американските палачинки и чийзкейк. От сега ви предупреждавам: забравете какво знаете за палачинките и чийзкейка от Европа и отворете сетивата си за чисто нов вкус и преживяване! Палачинките определено са вкусни и ако отново попадна в Америка, ще се постарая да намеря заведение на Cracker Barrel и ще си поръчам отново палачинки с пекан. Сервират ги с изобилие от кленов сироп и доливат кафето ви постоянно като във филмите ;)


Ако говорим за чийзкейк, на мен лично не ми допадна американския прочит на сладкиша, но трябва да го опитате, защото е нещо много типично. А мястото е The Cheesecake Factory. А най-добрата компания на чийзкейка е тиквеното лате, което Starbucks предлага покрай Halloween.


 
 

И естествено: емблематичните бургери и тексаско барбекю. Вкусът на Тексас!

Всичко това доказва, че няма безинтересно място на света, дори и то да не е включено в туристическите програми :) 


Автор: Eлица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram

вторник, 14 август 2018 г.

Сейнт Пол дьо Ванс: усещане за Прованс | Travel


След два дни в Ница, където сме за един дълъг уикенд по женски, с Валентина решаваме да послушаме съвета на приятел и да потърсим градче на име Сейнт Пол дьо Ванс (St.Paul de Vence).

Проверяваме къде се намира и за наша радост се оказва много лесно достъпно от Ница. Ако не сте с кола, от Ница до Сейнт Пол се стига за около час с автобус номер 400. Началната спирка на автобуса е в самия център зад хотел Meridian. Най-добре да го вземете от първата спирка, защото се пълни още там. Цената на билета е само евро и петдесет, а автобуси има почти на всеки час. Щом слезете от автобуса завивате на ляво и се озовавате пред каменните стени на средновековното градче.

Сейнт Пол не е от местата, за които може да се направи дълъг списък какви забележителности да видите и какво да правите. Но е от местата, в които се влюбвате и просто се шляете с усмивка и пръст на спусъка на апарата, минавайки десетки пъти през едни и същи места :)


Каменният град
В градчето се влиза през арка в каменната стена, която го заобикаля. Още щом преминаваме през нея и ахваме доволно! Старинни каменни къщи, тесни калдъръмени улички, прозорци с капаци, зелен бръшлян, много цветя и красиви ретро табели. Всички прекрасни детайли поглъщат и омагьосват.









Големият фонтан
На няколко места между къщите се откриват мънички площадчета – с каменна пейка, с каменна чешма или с няколко малки масички пред кафене. Веднага ще разпознаете сърцето на града – малко по-широк площад с красив каменен фонтан. Тук се кръстосват двете главни улички на града и някога са организирали пазар. А за красивия фонтан прочетохме, че е мястото където жените са се събирали да перат и да побъбрят.



  

  

В градчето има две основни улици, които го пресичат от начало до край (и се кръстосват на големия фонтан). И ако началото е арката на входа, то в края ще се озовете на ръба на каменната градска стена. Тук се открива страхотна гледка към хълмовете на Прованс, покрити с лозя и зеленина, а в далечината се вижда лазурното море. А точно под стената има старинно гробище, където е погребан Marc Chagall, който прекарва последните си години в Сейнт Пол.





Изкуството
Това, което прави Сейнт Пол особено чаровен е не само вековната история, но и артистичната атмосфера. Модерното изкуство е навсякъде – градчето е изпълнено с безброй малки галерии, артистични инсталации, а картини са изложени дори в църквата! От тук можете да си купите не толкова класически и стандартни сувенири, а на изхода/входа на града ще откриете магазини на емблематичните L'Occitane и Fragonard.



  

Площадът за петанг
Сейнт Пол посреща и изпраща с прекрасно малко площадче с пясъчна настилка за игри на pétanque (петанг). Докато подготвях този материал прочетох някъде, че Yves Montand и Lini Ventura са играли не една разгорещена игра на pétanque тук. Площадчето е заобиколено от красиви стари дървета, а от едната му страна има приятно кафене с открита веранда. Казваме си, че е като картичка от Френския Прованс.


Ако сте в Ница за кратко и търсите още малко разнообразие и усещане за Прованс, обезателно се разходете до Сейнт Пол. Идете по-рано. Ние пристигнахме към 11 ч. и все още нямаше твърде много хора и не беше прекалено горещо. 


Автор: Eлица Лозанова I Снимки: eLights photography I Публикувано в Life Tasting Blog

Последвайте ни във Facebook и в Instagram